Stack of Paper

Пълномощно в Германия

Ако ви се налага да издадете пълномощно на роднина в България, докато се намирате в Германия, имате два варианта.

Заверка в консулска служба

Заверката в консулска служба на Република България в Германия струва 15 евро на подпис (в Мюнхен – 30, ако е на същия ден и 15, ако е за следващия ден) и е със силата на нотариална заверка. По този начин пълномощното важи в България без допълнителни заверки. Неудобството е, че трябва да се вземе отпуска за пътешествието до въпросната служба, ако живеете далеч от такава. Поради корона кризата, консулските служби вече изискват час и за заверка на пълномощно.

Пълен списък на консулските и дипломатическите представителства на България в Германия можете да намерите тук.

Забележка: Имайте предвид, че тези представителства са едни особени институции и почиват и на немските, и на българските празници.

Заверка при немски нотариус

Можете да направите заверка на подписа си и при немски нотариус. По данни от познати струва около 23.80 евро. Може пълномощното да е директно на български, НО трябва да се сложи задължително апостил.  Нотариусът прави заверка на подписа и пише, че не разбира езика, на който е написано пълномощното (освен, ако не намерите нотариус, който говори български 🙂 ). Български нотариус в Германия все още няма.

Апостилът се слага обикновено в Landgericht. Струва около 20 евро. По-долу има списък, но лесно можете да намерите отговорния за вашето населено място Landgericht (те слагат апостилите на нотариално заверените документи) като потърсите по име на града + Landgericht + Apostille. Например, ако живеете в Щутгарт, лесно можете да намерите страницата и отговорната за това служителка в Landgericht Stuttgart с работните ѝ времена в интернет тук.

Също така, на повечето места можете да изпратите документа за апостил и по пощата. В Щутгарт, например, има дори формуляр за това на страницата на Landgericht-а. На други места няма, но вероятно може да се уговори със служителя.

В България вероятно ще изискат и превод на заверката и апостила, защото служителят в България няма как да знае какво пише в заверката на немския нотариус. Става въпрос за 2-3 изречения.

Пълномощно за продажба на имот може да бъде заверено в чужбина само в българско посолство или консулство, тъй като законът изисква да се направи заверка както на подписа на упълномощяващия, така и на съдържанието на документа.

Списък на институциите, поставящи апостил, по градове и провинции в Германия, можете да намерите тук. (липсва Баден-Вюртемберг)

Още по темата: Декларация за пътуване на дете в чужбина

34 thoughts on “Пълномощно в Германия

 1. Здравеите бих искал дави попитам кьде мога да отида да на правя пълномощно за синът ми че няма 18 години зада патува кьде има посолство зада на правя документа на мирам се в дортмунд благодаря !!!

  1. Здр бих искала да попитам как и къде бих да направя пълномощно за продажба на МПС

 2. Здравейте, Снеже. Вашите постове са със много хубава и ценна информация. Исках да Ви питам, ако направим пълномощно при немски нотар, задължително ли е апостил или може без апостил и след това моята майка да отиде в София в посолствотоп и там да го преведат и да сложат апостил или не е възможно и ще трябва ние тук от Германия да отидем при немски нотар и да се сложи апостил и след това моята майка от България да отиде в посолството в София да го преведат и с този документ и с многоезичния акт за раждане на нашето бебе да отиде и да подаде документи за вадене на егн?
  Знаете ли дали всеки нотар може да поставя апостил или са по-особени условията и не всеки го прави? Kакто и колко е давноста на едно пълномощно, ако другия месец го изкараме то може ли да е валидно до лятото например? Понеже чакаме бебе в началото на май месец и ще раждам тук в Херенберг един град в Германия и понеже няма да се прибираме до България и трябва да подадем документи за вадене на егн, за да може след това да отидем до посолствоъто в Мюнхени да пуснем докумневти за паспорт на бебето, но доколкот четох при вас найстина ли се чака около година за паспорт или става и по-рано, имате ли такава информация? Иначе, от Вас знам, че са с дипломатическа поща и става бавно. Както и нещо друго Вие казвате, че задължително преди да се отиде в българското посолство в Мюнхе, трябва да се запишеш онлайн поне мсец преди това, да но проблема е че ние искаме в момента в който ни издадъв акта за раждане на детето и изпратим документите в българия за вадене на егне и след това пристигнат, като това ще го правим максимално бързо и тогав аискаме да отидем до посолствъто, което е някъде юни месец, за да можем да подадем документи за паспорта, защото ако найстина се чака около година, недайси Боже и да е повече, ще ни обърка плановете за догодина през лятото да се приберем в България, както от сега го мислим.
  Благодаря Ви предварително за отговорите, ще ми бъдете много полезна.
  С уважение: Христина
  Поздрави от Наголд

  1. Здравейте Христина, апостилът не го слага нотариусът, а друга институция, която удостоверява, че нотариалната заверка е истинска. Във вашия случай това е Amtsgericht Nagold (http://www.amtsgericht-nagold.de/pb/,Lde/1202772). След това превеждате и сте готови. Давност не знам да има пълномощното. За паспортите от посолството чувам, че вече ставали по-бързо, явно понеже има по-голямо търсене.

   1. Значи, ние трябва да отидем при нотариус и след това до Amtsgericht Nagold за апостил или нотариуса си ги прави нещата и той праща документите до институцията, като му кажем, че ни трябва апостил? Много Ви благодаря за информацията.

    1. Поинтересувах се допълнително. Landgericht-ите са отговорни за апостилите. Може да се прати и документа по пощата. Нотариусът не се занимава със слагане на апостил. Във вашия случай отговорната институция е не Amtsgericht Nagold, а Landgericht Tübingen. Сайтът им е това – http://www.landgericht-tuebingen.de/pb/,Lde/Startseite/Service+_+Wegweiser/Apostillen+_+Legalisationen. Допълнила съм статията в блога с новата информация.

 3. Здравейте,

  имам един въпрос относно издаване на генерално пълномощно или по-скоро, защо от нашето консулството ми казват нещо друго и ме пращат при нотариус. Изобщо те тогава за какво са тук?
  Живея в Хамбург и не ми е проблем по васяко време да отида в консулството ни за заверка. След като говорих по телефона с тях, ми беше казано, че те не извършват такива услуги и трябва да отида при нотаруис.
  Предполагам, че след като те ми го казват ще е вярно, но все пак да попитам, дали вие сте заверявали документи при тях?

  Благодаря предварително!

  1. Консулски служби има само в Берлин, Мюнхен и Франкфурт. В Хамбург е само почетен консул, той не извършва такива услуги. Трябва да отидете до Берлин или да заверите при местен нотариус, да сложите апостил и заверката да се преведе на български. Процедурата е описана в Пълномощно в Германия.

 4. Здравейте,

  Благодаря за изчерпателна статия! Информацията е изключително полезна.

  Намерих малка грешка в една от препратките. Списъкът на институциите, поставящи апостил, по градове и провинции в Германия, е както следва.

  https://assets.hcch.net/upload/auth12de.pdf

  Ще следя с интерес новите Ви публикации.

  Поздрави от Мюнхен!

  1. По принцип, да. Заверката е изцяло на немски, а служителят в България трябва да може да я прочете. Преводът може да се направи в България, много по-евтино е.

 5. Здравейте. Искам да попитам дали трябва да си записвам час за да изкарам пълномощно .

 6. Здравейте направих пълномощно в Германия Завериха подписът ми при нотариус и имам апостил пратих го на майка ми в българия да го даде за превод а от там искат пак заверка при нотариус това нормално ли е след като вече е заверен при нутариус ?

  1. Здравейте Кристина, коментарът Ви е отишъл в спама и го виждам сега. От България могат да искат заверка на подписа на преводача, за да е ясно, че е заклет преводач. Тази заверка вече могат да правят и нотариусите, а не само МВнР. Ето повече информация: https://notary294.bg/article/ot-01032018-notariusite-zaveryavat-podpisite-na-prevodachi-pod-dokumenti-ot-chuzhbina

   Поздрави!

 7. Ако може да ми помогнете търся нотариус български език в г, Штудгарт с телефон или местоположение или email, Благодаря много

   1. Здравейте ! Може ли да се направи декларация за пътуване на дете само с един родител при немски нотариус на немски език и в България да се преведе и легализира ?Благодаря

 8. Здравейте.
  Става дума за получаване на наследство в Германия (банков влог и недвижим имот). Наследникът се намира в Б-я, трудноподвижен е, и се налага друг да се разпореди с наследството от негово име.
  Въпросът ми е съществува ли изобщо такова нещо като генерално пълномощно в Германия, и ако да – знаете ли кой в Б-я може да състави пълномощно, което ще бъде прието без проблеми от немските институции.
  Ако можете да предоставите линк към примерен текст на такова пълномощно – също ще бъде от полза.
  Благодаря предварително.

  1. Здравейте, потърсете за Erbschaftsvollmacht – ето пример, има множество други в нета. https://www.wonder.legal/de/creation-modele/erbschaftsvollmacht
   Съветвам Ви да уточните с приемащата институция – банка, нотариус, община – какво точно изискват. Пълномощното от България със сигурност ще се нуждае от превод и апостил.

   Поздрави!

 9. Здравейте, искам да попитам може ли да се искара, пълномощно за акт за раждане от мюнхен и как,се процедира по въпроса. Трябвали човека който е упълномощен също да се подпише на пълномощното тъй като, той е в България. Или може просто да се завари и да се изпрати.

  1. Здравейте, да, може. Пишете мейл (по телефон е в пъти по-трудно) на консулската служба в Мюнхен за час. Упълномощеният не трябва да присъства, можете да му пратите после пълномощното по пощата. Адресите на консулските служби в Германия са тук: Дипломатически представителства на Република България в Германия

   1. Много ви благодаря радвам, се че има хора като вас. Само да попитам, това пълномощно от Интернет ли се сваля и се попълва,или там ще ми дадат?

   2. Здравейте,
    Snezhito
    Бих желала да попитам , къде мога да намеря актуалните цени за заверка на пълномощно и декларации в посолството в Мюнхен ? Благодаря предварително

    1. Здравейте,
     таксата за заверка на подпис (включително и на преводач) е 15 евро, а за заверка на съдържание 30 евро за първа страница и по 15 евро за всяка следваща страница. Таксите се заплащат със 100% увеличение, когато консулското обслужване се извършва същият ден.

     Източник: https://www.mfa.bg/embassies/netherlands/2926

 10. Здравейте, имате ли представа как може да се направи заверка на подпис върху немски формуляр (на немски език) в България. Досега удряме на камък, немското посолство също отказа?

  1. Здравейте, учудвам се за немското посолство. Там съм правила заверки на копия на дипломи за Германия. Другият вариант би трябвало да е нотариус, който ще иска легализиран превод на документа. От немското посолство не ви ли посъветваха нещо като ви отказаха?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.