brown leather duffel bag

Български документи в Германия

Къде?

Институциите, отговорни за издаване и подновяване на български документи за самоличност в Германия, са консулските служби. Консулски служби на територията на Германия има само в следните градове:

 • Берлин
 • Франкфурт
 • Мюнхен

Как?

Час за подаване на заявление за издаване на лични документи можете да запазите по следните начини:

 1. https://consulatebg.eu – тук задължително се попълва И заявление онлайн. Не може само да запазите час.
  Инструкции как се попълва заявлението, можете да намерите на Онлайн услуги на българските консулства в чужбина.
 2. По телефон на консулска служба (много трудно свързване в определен ден и час)
 3. По мейл на консулска служба

Какви документи да нося?

Лична карта, паспорт или временен паспорт на пълнолетен гражданин (над 18 години)

 • Лично явяване в консулската служба
 • Заявление за издаване на документ за самоличност. Формуляр е достъпен на www.consulatebg.eu или се предоставя на място в консулска служба.
 • Представяне на български документ за самоличност, с който заявителят разполага – паспорт, лична карта, шофьорска книжка – валидни или с изтекъл срок
 • Удостоверение за раждане в оригинал (по изключение сканирано копие при липса на други документи)
 • В случай, че заявителят не разполага с лични или други удостоверителни документи, се допуска установяване на самоличността му с двама пълнолетни свидетели, български граждани, с валидни лични документи, които попълват в консулската служба декларации за удостоверяване самоличността на заявителя.
 • Биометрична снимка се прави на място в консулската служба
 • Заплащане на такса с немска дебитна карта на ПОС терминално устройство (ЕС карта)


Първа лична карта при навършване на 14-годишна възраст

 • Достатъчно е да присъства само единият родител с валиден български документ за самоличност
 • Заявление за издаване на документ за самоличност. Формуляр е достъпен на www.consulatebg.eu или се предоставя на място в консулска служба.
 • Удостоверение за раждане на лицето, издадено в България, и предходен личен документ на лицето, ако е издаван
 • Биометрична снимка се прави на място в консулската служба
 • Заплащане на такса с немска дебитна карта на ПОС терминално устройство (ЕС карта)

Международен паспорт на малолетен гражданин (под 14 години)

 • Лично явяване на детето и двамата родители (пълнолетни граждани) в консулската служба с валидни документи за за самоличност
 • Заявление за издаване на документ за самоличност, подписан от двамата родители. Формуляр е достъпен на www.consulatebg.eu или се предоставя на място в консулска служба.
 • Удостоверение за раждане на детето, издадено от Република България, и предходен личен документ на детето, ако е издаван такъв.
 • При отсъствие на един от родителите се представя нотариално заверено пълномощно от отсъстващия родител, в което да е записано записано изрично „за издаване на задграничен паспорт в Генерално консулство ……“ , или влязло в сила съдебно решение за подаване на зявление и получаване на български документи за самоличност на детето еднолично от родителя, който се явява, или смъртен акт за починал родител.
 • Биометрична снимка се прави на място в консулската служба
 • Заплащане на такса с немска дебитна карта на ПОС терминално устройство (ЕС карта)

За пасаван на новородено бебе в Германия


Част от информацията е предоставена в писмо от Генералното консулство в Мюнхен, адресирано към българите, живеещи в Германия.

20 thoughts on “Български документи в Германия

 1. Не знам дали са си оправили сайта, но преди 2 месеца не беше. Бях си запазила (уж) час за октомври… онлайн. И добре че реших все пак да се обадя. Ами оказа се, че часове има чак за средата на декември…2 месеца разлика…Не можете да си запазите час онлайн! Да, изглежда, че става, но реално не е така. Та, ако някой разчита на запазен онлайн час, нека все пак звънне, за да се увери дали е така. Е, това в случай, че още се разминават… Силно се надявам вече да не причиняват проблеми на сънародниците си… Късмет!

   1. Hallo ich frage Geburtskunde für Kind wegen rinovare Pasaport geht auch alte oder muss bis 6 monate sein,danke.
    As iskam da pitam Udostvorenieto za deteto mi moze i staro ili do 6 meseca validno,bagodarja

    1. Здравейте, няма значение кога е издадено удостоверението за раждане на детето, то няма срок на валидност.

  1. Здравейте, не съм сигурна дали подменят шофьорска книжка с изтекъл срок на годност. Питайте в местното Führerscheinstelle.

  2. Здравейте отново, проверих – не може. Документът трябва да е валиден. Не може да смените изтекла българска шофьорска книжка с немска. Също е забранено да карате с нея, ако направите катастрофа, застраховката няма да плати нищо. – Ist die Gültigkeit Ihrer Fahrerlaubnis aus dem Ausland an sich abgelaufen, können Sie das Dokument auch in Deutschland nicht einfach umschreiben und somit wieder gültig machen.

  1. Здравейте, би трябвало да е възможно. Трябва да сте обявили книжката за загубена, тя да е била валидна, и да имате документ от полицията.
   От немското Führerscheinstelle би трябвало да направят запитване към българския КАТ.

   Източник: Ich habe meinen EU-Führerschein verloren – wie erhalte ich einen neuen Führerschein?
   Wenn Ihr EU-Führerschein durch Diebstahl oder Verlust abhanden gekommen ist und Ihr Wohnsitz in Deutschland liegt, dann beantragen Sie ebenfalls die “Umschreibung des ausländischen Führerscheins”.
   Als Ersatz für den EU-Führerschein erhalten Sie einen deutschen Führerschein.
   Anstelle des EU-Führerscheins muss eine Bestätigung der Fahrerlaubnisdaten des Ausstellungsstaates vorliegen.

   Die Fahrerlaubnisbehörde kann die ausländischen Daten aus den meisten EU-Ländern abfragen.
   Sollte dies nicht möglich sein, werden Sie aufgefordert, selbst eine Bestätigung Ihrer Daten zu besorgen.
   https://www.berlin.de/labo/mobilitaet/fahrerlaubnisse-personen-und-gueterbefoerderung/fahrerlaubnis-fuehrerschein/artikel.507581.php#Verlust

 2. Здравейте, трябва ми нова лична карта и паспорт, понеже сключих брак в Германия и смених фамилията си с тази на съпруга ми. Разбрах че първо трябва да издам българско удостоверение за сключен граждански брак от България, за да ми издадът документи от посолството. Но понеже не мога да отида до България трябва да издам пълномощно някой да ме представлява там и документ на съпруга ми, че е съгласен да ползват данните му в България. Мога ли да издам тези документи при немски нотариус тук или само в посолството?

 3. Здравейте!
  Опитвам се да се свържа по тел. но не успявам. Необходима ми е информация за издаването на свидетелство за съдимост. Може ли да се издаде с апостил в БГ посолство във Франкфурт на Майн, за какъв период (приблизително) се изготвя и цената:). Надявам се някой да има информация и да сподели.

  1. Здравейте, това е личен блог и за съжаление не мога да Ви дам такава информация, но свидетелствата за съдимост в Германия обикновено се издават от местните власти като се заявяват в Bürgerbüro по местоживеене.

   1. Благодаря Ви за бързия отговор! Успях да се свържа с БГ посолство и ме информираха. Благодаря и за дадената информация. Най-добри пожелания!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.