Коледари в Германия (Sternsingen)

Тази година за пръв път голямата ми дъщеря беше „коледар“, в немски вариант Sternsinger.

На 6 януари в Германия се отбелязва празникът на тримата влъхви (Heilige Drei Könige), които поименно се зоват Каспар, Мелхиор и Балтазар. Празникът е католически, но го отбелязват деца от всякакви религии с цел благотворителност.

Идеята е, че деца събират дарения за други деца в нужда. Тази година събираха пари за деца с увреждания в Перу. Миналата година беше за деца в Индия. Децата се събират на групички, учат текст и на 6 януари, който винаги е почивен ден, обикалят по къщите и събират дарения. В знак на благодарност, къщата се освещава с миро и се пише благословия с тебешир на вратата.

Когато за пръв път дойдох в Германия, много се чудех на надписите с тебешир по вратите, мислех, че пощальоните си отбелязват нещо, но това е то, благословията на тримата влъхви.

Тази година се пишеше:

20*C+M+B+19  

C, M и B са първите букви на имената на влъхвите – Caspar, Melchior и Balthasar, а също и първите букви на благословията на къщата на латински Christus mansionem benedicat.

Децата се обличат в костюмите на влъхвите (с голям ентусиазъм), получават „район“ (в нашия случай беше дори с app), роля и текст за учене, звезда на прът, касичка и, най-интересното, кандило с миро и тебешир. Кандилото има въгленче и само от време на време се допълва миро. При нас обикаляха три момиченца в група, нашите бяха по-малки и съответно обикаляха с родители, които услужливо и надписваха вратите. Парите се прибират в една доста хитро устроена касичка, която не позволява да се извадят пари от нея. Освен парите, децата получават винаги и сладки или парички за тях по къщите. Все още дояждаме шоколадите. 😊

Рекапитулацията накрая е събрани около 327 евро от 40 къщи и един ресторант. В цялото село всички „екипи“ са събрали на 4 хиляди евро, което е наистина впечатляваща сума за един предиобед. Дано наистина да отидат по предназначението си, защото децата вложиха много труд и ентусиазъм.

Cover photo by Jonathan Meyer on Unsplash

© Забранено е копирането на съдържанието на статията както и на снимките в нея под каквато и да е форма!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.