Кой носи подаръците?

Ако смятате, че в България с двамата добри старци – Дядо Мраз и Дядо Коледа – сме в леко неловка ситуация, то братята немци са в дваж по-сложна.

Николаус или Св. Николай

Признавам си, в часовете по немски не съм внимавала особено и все си мислех, че Николаус, е немската версия на Санта Клаус и той носи подаръците в Герамния. Нали св. Николай е първообразът на Дядо Коледа. Оказах се в грешка. Николаус, изобразяван като епископ с висока шапка, мантия и гега, понастоящем носи бонбони на добрите деца и им ги оставя в почистените ботушки на 6 декември. Ако ботушите не са почистени, Николаус пуска вътре въглени.

Weihnachtsmann vs. Christkind(l)

Подаръците за Коледа, основно в протестантските части на Германия и в новите провинции, ги носи der Weihnachtsmann. Той вече си е типичен дядо Коледа, с бяла брада и червена мантия. Снежанка няма. Това, което смятах за Снежанка, се оказа всъщност Christkind. Като го видях написано, реших, че това е младенецът, но пак се оказах в грешка. Christkind e напълно самостоятелна единица и в католическите общности замества Weihnachtsmann-ът и носи подаръците. Christkind ми е особено объркващ, защото трябва да е някакво ангелоподобно същество с крила и руси коси и обикновено се играе от млади дами, доста над детската възраст. Затова и го сметнах за Снежанка, но се оказа алтернативният дядо Коледа.

Остава обаче въпросът какво точно да обяснявам на децата при това стълпотворение от носещи подаръци същества от разни култури. Добре, че засега подхождат прагматично и се интересуват повече от подаръците, а не точно кой ги носи.

Bild von Susan Kerber aus Beitrag Nikolaus, Weihnachtsmann, Christkind? auf www.myheimat.de

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.