arch on the cape kaliakra on bulgarian black sea coast

Завръщане в България след живот в Германия

Завръщането в родината след дълъг престой в Германия може да е сложен и стресиращ процес. Подготовката и вниманието към детайлите са от съществено значение, за да се избегнат последващи проблеми и задължения.

1. Прекратяване на договори

Първата важна стъпка е да подадете Kündigung (молба за прекратяване) на всички договори с наемодатели, здравни каси, телефонни оператори, банки, застраховки и други. Това включва и GEZ (такса за радио и телевизия) както и доставчика на ток. След като подадете молбата за прекратяване, е важно да получите и писмено потвърждение от всички институции. Ако получавате Kindergeld, трябва да подадете декларация, че напускате страната, за да не се налага после да връщате пари.

2. Отписване от общината

В много общини не можете да се отпишете прекалено рано. Обикновено е позволено да го направите най-рано една седмица преди и най-късно две седмици след напускането. Извадете и Abmeldеbescheinigung от вашата община. Този документ е често изискван от различните институции при подаване на Kündigung.

3. Здравно осигуряване и формуляр E104

С подаването на Kündigung и Abmeldebescheinigung към вашата здравна каса, трябва също да подадете молба за формуляр E104. Този формуляр е необходим, за да се включите в българската здравна система без да плащате допълнително. Има вариант и да се изиска по служебен път от България. Вижте описанието на сайта на НАП по-долу.

4. Удостоверение за трудов стаж

От всеки ваш работодател изисквайте Meldebescheinigung zur Sozialversicherung. Този документ удостоверява вашия трудов стаж и е от значение при определяне на размера на вашата пенсия в бъдеще.

5. Обезщетение при безработица

Ако имате право на обезщетение при безработица в Германия, извадете формуляр PD U1 от Arbeitsagentur и представете Arbeitsbescheinigung от вашите работодатели. Не забравяйте да уточните дохода си за последните 24 месеца, тъй като това е изискване в България.

Подготовката и вниманието към детайлите при завръщането в България са от съществено значение. Следвайки горепосочените съвети и препоръки, можете да се завърнете успешно и безпроблемно в родината.

Полезни линкове:

  1. НАП – Информация за българи в чужбина
  2. Rundfunkbeitrag Abmeldung
  3. Молба за PD U1
  4. Arbeitsbescheinigung
  5. Издаване и подновяване на лични документи в България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.