man in yellow protective suit

Условия за пътуване до България от Германия и други страни от червена зона след 1.02.2022

От 1.02.2022 спрямо пристигащите от Германия и другите страни от червена зона лица ще важат следните нови правила:

1️⃣ Лицата, които пристигат в България от страни, категоризирани като „червена зона“, в това число и Германия, трябва да представят един от следните документи:

 1. валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация
 2. валиден цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване
 3. PCR, не по-стар от 72 часа към датата на пътуването или антигенен тест, не по-стар от 48 часа към датата на пътуването.
От 1.02.2022 отпада изискването за допълнителен PCR тест за ваксинирани. 

2️⃣ Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи, се допускат на територията на страната и се поставят под 10-дневна задължителна карантина. Карантината може да се отмени след 72 часа с PCR или бърз антигенен тест.

На територията на страната се допускат, без да е необходимо да представят документи за COVID-19, деца до 12 годишна възраст.

Подробна информация за пристигащите от червени зони: https://coronavirus.bg/bg/az-sum/zavrashtam-se-bulgaria

Пълен списък на регионалните здравни инспекции: https://www.mh.government.bg/…/regionalni-zdravni…/…

🔰„Валиден цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване“ е документ, който удостоверява, че лицето е преболедувало COVID-19, и който е валиден за периода от 11-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, вписана в документа. Тестът, показал положителен резултат, следва да бъде молекулярно изследване за амплификация на нуклеинови киселини – по метода на RT-PCR, LAMP, TMA.

🔰 За „Валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или аналогичен на него документ“ се счита документ за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19. За завършен ваксинационен курс се приема поставянето на нужният брой дози от дадена ваксина срещу COVID-19 и изтичането на 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза. От 1 февруари, съгласно европейски регламент, се въвежда валидност на цифровия сертификат за завършен ваксинационен курс и той е до 270-тия ден от датата на поставяне на завършващата ваксинационния цикъл доза.

🔰 При изтекъл сертификат (т.е. изминали са 270 дни от поставянето на завършващата ваксинационния цикъл доза) лицата могат да пътуват с някой от другите сертификати – за преболедуване, за изследване или за бустер.

🔰 Всички граждани, които притежават сертификат за поставена бустерна доза срещу COVID-19, могат да влизат в страната от всяка държава в света, без значение на цветовата зона, в която съответната държавата попада.

Източник: Посолство на Република България в Берлин https://www.facebook.com/BGRBotschaftBerlin

10 thoughts on “Условия за пътуване до България от Германия и други страни от червена зона след 1.02.2022

 1. Здравейте, как става регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19. Или в случай кой регистрира резултата, тествания или лабораторията?

 2. Ваксинирана съм в България, имам сертификат. Предстои ми връщане в България ат Германия. Защо пак искат ПСР тест???

  1. Заповедта е от лятото, когато числата бяха други. В момента почти цяла Европа е в червена зона. Искрено се надявам да я преосмислят скоро.

 3. Здравейте, относно Цифровия сертификат за преболедували има голямо различие в срока на годност. На този сайт
  https://www.auswaertiges-amt.de/en/coronavirus/2317268#content_4

  е посочено, че той важи 90 дни, а не 180

  A positive PCR test result carried out at least 28 days but no more than 90 days previously. Detailed requirements are availble on the website of the Robert Koch-Institute.

  Според вас кое е вярното?

  1. Здравейте, и двете са верни. В Германия наскоро намалиха валидността на сертификата за преболедували на 3 месеца. В последната заповед на българското МЗ от 28.01.2022 валидността все още е 180 дни. В съседни европейски държави, например Австрия и Швейцария валидността също е различна – ако не се лъжа, 6 и 9 месеца.

   1. Благодаря ви за отговора. Значи излиза, че само в Германия валидността е най-кратка? Това ме интересува, тъй като сега съм в карантина и скоро ще имам такъв сертификат. Имам покана за идване по работа в Германия в края на май. Излиза, че срокът ми тъкмо ще е изтекъл и няма да имам валиден такъв документ за престой… Вие как мислите, ако спадне вълната, дали има вероятност властите да удължат този тримесечен срок?

    1. Трудно е да се правят прогнози. Като цяло целта на намаляването на срока, е да се повиши покритието на ваксинацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.