man in yellow protective suit

Условия за пътуване до България от Германия и други страни от червена зона след 1.12.2021

От 1.12.2021 отпада изискването за допълнителен PCR тест след пристигане за ваксинирани и преболедували. Неваксинираните влизат с PCR тест не по-стар от 72 часа. Ако не се представи нито един от тези документи, следва 10 дни карантина без право на отмяна. Децата до 12 години са освободени от тестове.

https://www.mfa.bg/bg/covid19map

От 1.12.2021 спрямо пристигащите от Германия и другите страни от червена зона лица ще важат следните нови правила:

1️⃣ Лицата се допускат на територията на България при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС (или аналогичен документ) за ваксинация или за преболедуване.

2️⃣ Лицата, които нямат сертификат за ваксинация или за преболедуване, трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в България. В противен случай ще бъдат поставяни под карантина за срок от 10 дни.

3️⃣ Децата, на възраст от 12 до 18 години, трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в България. В случай, че не представят такъв документ, се поставят под карантина за срок от 10 дни.

4️⃣ На територията на страната се допускат, без да е необходимо да представят документи за COVID-19, деца до 12-годишна възраст.

5️⃣⚠ Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членове на техните семейства, които не представят сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен PCR тест, се допускат на територията на България, и ⚠ се поставят под карантина, за срок от 10 дни.

Подробна информация, касаеща пристигащите от червени зони лица от Единния информационен портал по COVID 19: https://coronavirus.bg/bg/az-sum/zavrashtam-se-bulgaria

Пълен списък на регионалните здравни инспекции: https://www.mh.government.bg/…/regionalni-zdravni…/…

🔰„Валиден цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване“ е документ, който удостоверява, че лицето е преболедувало COVID-19, и който е валиден за периода от 11-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, вписана в документа. Тестът, показал положителен резултат, следва да бъде молекулярно изследване за амплификация на нуклеинови киселини – по метода на RT-PCR, LAMP, TMA.

🔰 За „Валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или аналогичен на него документ“ се счита документ за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19. За завършен ваксинационен курс се приема поставянето на нужният брой дози от дадена ваксина срещу COVID-19 и изтичането на 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза. За завършен ваксинационен курс се счита и комбинираният прием на една доза ваксина Vaxzevria с една доза ваксина Comirnaty.

Източник: Посолство на Република България в Берлин https://www.facebook.com/BGRBotschaftBerlin

6 thoughts on “Условия за пътуване до България от Германия и други страни от червена зона след 1.12.2021

  1. Здравейте, как става регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19. Или в случай кой регистрира резултата, тествания или лабораторията?

  2. Ваксинирана съм в България, имам сертификат. Предстои ми връщане в България ат Германия. Защо пак искат ПСР тест???

    1. Заповедта е от лятото, когато числата бяха други. В момента почти цяла Европа е в червена зона. Искрено се надявам да я преосмислят скоро.

      1. От днес важат нови правила, отпада PCR теста за ваксинирани и преболедували.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.