road

Шофьорска книжка в Германия

Наскоро смених българската си шофьорска книжка с немска и реших да обобщя някои от най-често задаваните въпроси относно шофьорските книжки в Германия.

Важи ли българската шофьорска книжка в Германия?

Да, ако книжката е любителска (категория B) и е издадена в България ПРЕДИ да сте се преместили за постоянно в Германия. Тоест преди датата на регистрацията ви в Германия.

Трябва ли да си сменям българската шофьорска книжка в Германия с немска?

Ако шофьорската книжка е категория B и отговаря на горните условия, можете да карате с нея, докато изтече. После трябва да я смените с немска. Аз смених моята след 7 години в Германия срещу формуляр, снимка и старата книжка с талона. Върнаха ми и снимката. При нас няма очен атест – вписва се в немската книжка, ако имаш очила, че трябва да караш с тях.

Нямам шофьорска книжка, живея в Германия от повече от 6 месеца. Мога ли да се прибера и да изкарам курсовете в България?

Не! Това е много важно да се знае. Теоретично можете да изкарате такава книжка, но тя няма да е валидна. Полицията вече има система, в която да провери веднага от кога сте в Германия и кога е издадена книжката. Подлежите на висока глоба и забрана за шофиране за доста дълго време. Трябва да държите и MPU тест, за да можете отново да се явите на изпит. Опреснителният изпит отделно от това ще ви струва около 2000 евро. Мерките срещу туризма за шофьорски книжки са наистина затегнати, прочетете повече по темата тук.

Българската ми книжка изтича, мога ли да я сменя в България като се прибирам?

Не. За да подновите българската си книжка, трябва да декларирате, че постоянното ви пребиваване е в България. Ако вече живеете постоянно в Германия, това е невярна информация и прави книжката невалидна. Според европейските правила, след 6 месеца престой в дадена държава, за гражданите вече важат местните закони. Подновяването в Германия е абсолютно безпроблемно и бързо.

Важат ли книжките на професионалните шофьори?

Категориите C, CE, D и DE в Германия са със срок на давност 5 години. Книжките с тези категории, придобити в България, важат, ако при смяна на адреса в Германия, не са по-стари от пет години. За автоматичното признаване на категория C и CE, освен петте години давност на книжката, също водачът не трябва да е навършил 50 години. За подновяването на тези категории в Германия няма изпит, само атест на очен лекар и такса.

Нямам книжка, живея вече в Германия и не знам немски. Как да изкарам курса? Има ли листовки на български в Германия?

Положението в момента е Параграф 22. За да изкарате курса, трябва да знаете поне малко немски, иначе няма как. Теорията може да се държи на 12 езика, сред които руски и турски, но не и на български. Стартирана е петиция за включването на българския като официален език за листовките, но за сега такава опция няма.

Мога ли да изкарам допълнителна категория, докато съм в отпуска в България?

Не. След като сте се регистрирали вече в Германия, изкараната категория няма да се признае.

Колко струва шофьорска книжка в Германия?

Цените на курсовете се движат между 1500 и 2400 евро. Няма единна тарифа, всяка школа сама си определя цените. Няма листовки на български, така че, ако все още не сте тръгнали, изкарайте курса в България.

Мога ли да изкарам шофьорските курсове на български в Германия? Има ли листовки на български?

Не, не може. Имаше преди време петиция да се включи и българския като възможен език за листовките, както е с руски и турски, например, но беше получен отказ.

Има ли специални условия за студенти и ученици?

Посещаването на университет или училище само по себе си не представява преместване на обичайното пребиваване. Това означава, че шофьорските книжки, които например чуждестранни студенти в Германия са получили в родината си, са валидни. Същото важи и за лица с обичайно пребиваване във Федерална република Германия, ако най-малко шест месеца са посещавали университет или училище в друга страна- членка.

За повече информация от Bundesministerium für Verkehr, Bau und Stadtenentwicklung на български, вижте тук.

Photo by Vidar Nordli-Mathisen on Unsplash

18 thoughts on “Шофьорска книжка в Германия

  1. Здравейте, трябва да се запишете се на курс във някое Fahrschule. За листовките трябва да знаете немски или някои от езиците, на които се предлагат. Българският, за съжаление, не е сред тях.

 1. Здравейте,

  живея от дълго време в Германия и още 2015та година обърнах книжката си в немска (годна до 2030).
  Категория Б имах от преди да започне пребиваването ми в Германия.
  Имам желанието да изкарам категория А в България.
  Имам само българско гражданство и от 30 г. непроменян адрес в България. Въпреки това постоянният ми адрес се води в Германия.

  След като проучух ситуацията, останах с впечатлението, че дори да сменя книжката си обратно за българска, изкарам курс за категория А успешно и категорията бива прибавена към новата ми българска книжка, то тази категория няма да важи за Германия. Категоря Б, която съм изкарал преди преместването си, ще важи.
  Правилно ли съм разбрал?

  С уважение,
  Здравко.

  1. Здравейте Здравко, да, точно така е. Всички нови категории след преместването трябва да се изкарват в Германия. Книжката си обратно на българска можете да смените само, ако напуснете Германия и пребивавате минимум 6 месеца в България.

   1. Благодаря за бързия отговор.
    Тъй като имам възможност за дистанционна работа, възнамерявам да се върна в България за 8-10 месеца.
    В това време не искам да се отказвам от адресната си регистрация в Германия, защото със сигурност и неизбежно ще се върна.
    Искам да използвам времето за личностно развитие, като част от него е тази нова категория, която в България е бърза, евтина и безпроблемна, за разлика от автошколите в Германия.
    Формално поради дългия престой, бил то и безпричинен, имам право на това.
    Какво правя в този случай?
    Как доказвам престоя в България?

    1. Здравейте, доколкото ми е известно, задължително трябва да се отрегистрирате от Германия. Иначе няма как да докажете уседналост в България.

 2. По принцип, ако сте студент в Германия не се водите постоянно пребиваващ. С други думи студент в Германия може спокойно да си изкара книжка в България и да я признае после напълно легално. Понякога се дърпат немците, но когато им покажеш буквата в закона , която изрично показва, че студентите нямат статут на постоянно пребиваващи клякат бързо.

  1. Студентите са едно от малкото изключения от правилото. Струва ми се, че питащият не спада към тях.

  2. В прав текст:

   Да се запиша за един семестър в Университет не е проблем (120 Евро и 2-3 часа занимавка с документи). Въпросът е, щом имам вече немска книжка, имам ли правото да я обърна в българска, при условието, че съм записан в Университет в Германия, но съм с българско гражданство?
   Би ми спестило 2000 евро и 3/4 година.

   1. Изяснявам въпроса:

    Формалното ми записване в Университет за 1-2 семестъра би ли „легализирало“ сменянето от немска на българска книжка и изкарването на нова категорие и съответно евентуално смяната на книжка обратно на немска?

   2. Законът за книжките е направен така, че да противодейства на Führerscheintourismus-а и да пази хляба на немските учители по кормуване. Вероятно юрист би могъл да Ви тълкува в детайли закона, но при вече сменена книжка, години живот в Германия (вероятно вече завършено едно следване) и записване само на един семестър с цел книжка, ако не дай си Боже стигнете до съд да се защитавате, тезата Ви вероятно няма да издържи. Това е личното ми мнение.

    1. Живея от близо 20 години в Германия и много уважавам немската система (за разликата от българската, в която на гишетата в службите да ти се карат, или вдигат невежо рамене, не е изключение). За нещастие немската държава ми е дала и помогнала много повече от родна България (говоря за държавата България, а не страната България, която много обичам).
     Никога не съм се възползвал от дупки в закона, дори пазарувам местни продукти от околоните стопанства. Превозните си средства винаги съм регистрирал тук.
     Това беше така до момента, в който се сблъсках с немските автошколи. За първи път в живота ми до сега, съм конфронтиран със системна услуга, която в България е по-добра отколкото в Германия.
     Странно ми е как една държава, която постолува „Единен ЕС“ и инвестира милиарди за изравняване на стандарти и закони, е издала закон, който е в подкрепа на монопол. Монопол наричам услугата автошкола в Германия. Автошколите са претоварени, TÜV е претоварен, слагат безбожни цени несъответстващи на услугата и точат курса по година. Направиха ми оферта за бърз 3-седмичен курс за категория А за около 3500 Евро (без допълнителните такси). В Англия курсът струва под 1000 Евро. В България е 280 Евро и.т.н.
     Не искам запитването ми да звучи „гастарбйтерски“, но мотоциклетът ми стои в Гаража от 2 месеца. Мисълта, че за да го подкарам трябва или да дам около 4000 евро или да чакам още почти година (юни месец ми казаха от 2 различни автошколи, че при нормален курс, не могат да ми обящаят изпит преди зимата и това за втора поредна година), ме вбесява. Курсът в България е 2,5-3 седмици и струва 550 лв.
     За първи път съм силно мотивиран да се възползвам от всяка дупка в закона.

     1. Здравейте, разбирам Ви, но законът е направен да пази немските автошколи. Услугите в Германия не са от най-добрите, но за сметка на това от най-скъпите, това със сигурност вече сте го забелязали. Ако сте регистриран вече като живущ и работещ в Германия, трудно бихте могли да станете студент с Lebensmittelpunkt в България. Евентуално студентстване в България и прекъсване на работата тук, би могло да мине за преместване на Lebensmittelpunkt-а (само мои предположения), но е крайно неизгодно естествено. Може би консултация с юрист би могла да Ви даде по-голяма яснота.

 3. Здравейте,

  направих запитване както до властите, така и до няколко адвокатски кантори. Властите не са ми отговорили все още, а всички адвокатски кантори, които ми отговориха в рамките на безплатно запитване, ми казаха, че има път.

  Тъй като този форум се отнася за шофьорски права, си позволявам да изброя възможностите, които според мен има човек.
  Всички изброени варианти са за хора с българско гражданство. При двойно гражданство става по-сложно.
  Също така се отнасям основно към категории А и Б, но предполагам че и за С и С+E принципът е подобен. За Д и Д+E не мога да взема никакво отношение.
  НЕ ГАРАНТИРАМ достоверност, а само изброявам какво съм научил и разтълкувал до сега.

  На шофьоска книжка или нова категория в България имат право:

  1. Студенти (Vollzeit / Präsenzstudium) в Германия, които работят максимално 20 часа седмично, въпреки че са били над 6 месеца в Германия (дори и при сменена българска книжка срещу немска).

  2. Хора работещи и/или пребиваващи с постоянен адрес в Германия от повече от 6 месеца също имат право да направят книжка или категория в България, ако:

  2.1. в рамките на съдебен спор държавата Германия не може да докаже, че животът им не се намира България. Под живот се разбират личностни взаимоотношения. Това в прав текст важи за:
  2.1.1 хора работещи и/или пребиваващи в Германия повече от 6 месеца, които не са (законно) обвързани в страната, а семействата им се намиртат в България
  2.1.2 хора (законно) обвързани, чиито партньор и семейство са в България, или поне нямат постоянен адрес в Германия.

  Дори и при пълно работно време в Германия, прекарате ли поне по-голямата част от годишната си отпуската в България при семейството си, животът се води в България.

  2.1.3 Хора които запишат редовно обучение (училище или университет) в България за поне 6 месеца.
  Този случай по себе си става проблемен, ако семейството ви е в Германия и / или работата ви на пълно работно време в Германия изисква 100% физическо присъствие.

  Не е маловажно, че немските власти трябва да докажат, че животът на въпросната личност не е в България, а не обратното. За тази цел се изисква съдействие на българските власти. Формалното доказателство при гореизброените случаи е на практика почти невъзможно.

  Това не са буквално формулирани правила или закони, а лично тълкуване на настоящият закон (07/2022).
  Често немските власти завеждат дела от тип „блъф“, като тълкуват закона буквално и не вземат отношение към изключенията.
  Ако човек планира книжка за която и да е категория в България, се препоръчвка консулт с адвокатска кантора. Ставката за час консултация по закон не може да навиши 260 Евро, а на практика вариира 140 Евро и 240 Евро. За тези пари обикновено клиентът получава уверение (може и писмено), че адвокатът поема отговорнос, ако се стигне до нарушение. Сумата си заслужава да бъде инвестирана, особено ако човек си изкарва хляба с това.

  Ще се радвам на коментари, ако някой открие грешка в мисленето / тълкуването ми на закона, или на практика има опит, който противоречи на твърденията ми. Това би помогнало на мен и други.

 4. zdraveite kazaha mi che moga da se zapisha v Balgariq na avtoshkola bez diploma i moga da iskataram samo listovkite tam bez diploma a shofiorskiq kurs v Germaniq ta pitam se dalie vazmojno. zashtoto jiveq v germaniq…. blagodarq

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.