Краен срок за подаване на заявленията за гласуване в чужбина

На 2.10.2022 (неделя) ще се проведат комбинирани парламентарни избори, на които имат право да гласуват всички български граждани, а за живеещите в чужбина съществува опцията да подат завление за гласуване в чужбина на сайта на ЦИК.

Къде да се регистрирам, за да гласувам в чужбина?

На сайта на ЦИК има електронен формуляр, който можете да попълните до 6 септември 2022, 23:59 часа българско време. Тоест днес.

Защо трябва изобщо да подавам заявление за гласуване в чужбина?

За да могат да се планират изборните секции. За секция извън консулските служби и дипломатическите представителства трябват 40 заявления. Освен това пестите време, ако вече сте се регистрирали. За всеки нерегистриран, комисията трябва да вписва наново в протокола данните. Предвид усложнената ситуация с коронавируса, е желателно да се подаде декларация, за да не се престоява в или пред изборната секция.

Във формуляра на страницата на ЦИК се вижда колко хора са се регистрирали в секцията, която избирате, още докато попълвате.

Къде да видя дали съм се регистрирал успешно?

На сайта на ЦИК има списък на всички успешно подадени регистрации за чужбина.

Какви точно данни се попълват във формуляра?

Попълват се данните точно както са по лична карта – адрес и име на кирилица.

Трябва ли да си давам пълния адрес в чужбина при регистрацията?

Не, достатъчен е само градът.

Мога ли да попълня какъвто град си искам във формуляра за регистрация?

Да, формално можете да попълните всичко, но няма гаранция, че ще бъде отворена секция. Вижте къде има подадени повече заявления и е по-вероятно да се отвори секция. Имайте предвид, че секциите се организират изцяло от доброволци и не е възможно да има навсякъде.

Заявление за гласуване в чужбина

Мога ли да гласувам на изборите с изтекла лична карта или с изтекъл паспорт?

НЕ!  ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА С ИЗТЕКЛИ ДОКУМЕНТИ! Единственото изключение се прави, ако имате удостоверение, че сте подали заявление в консулството за нови документи.

Съгласно чл. 263, ал.2 от ИК, избирател, който гласува извън страната, удостоверява самоличността си с паспорт, лична карта или военна карта, по реда на чл.13, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за българските лични документи. В случай че срокът за валидност на документа за самоличност на избирателя е изтекъл, той се допуска до гласуване, ако представи удостоверение, издадено от дипломатическото или консулското представителство на Република България, че е подал заявление за издаване на нов документ за самоличност.

За разлика от изборите през 2021г., при предстоящите избори единствената правна възможност избирател да гласува в СИК извън страната с документ за самоличност с изтекъл срок за валидност е като представи и удостоверение по чл. 263, ал.2 от ИК.

Удостоверение по чл.263, ал. 2 ИК се издава от дипломатическо или консулско представителство на избирател за гласуване в СИК извън страната, когато срокът за валидност на документа за самоличност на избирателя е изтекъл и той вече е подал заявление в ДП/КП за издаване на нов документ за самоличност.

Молим българските граждани, чиито лични документи са с изтекла валидност и са подали заявление за издаване на нови документи, своевременно да се снабдят от ДП/КП с горепосочените удостоверения. Ако в периода между издаването на удостоверението и провеждането на изборите на 02 октомври 2022 г. (вкл.) българският гражданин получи нов личен документ, то при неговото връчване издаденото удостоверение трябва да бъде върнато.

Създадена е организация, удостоверения по чл.263, ал. 2 ИК да могат да бъдат издавани от консулските служби и в самия изборен ден.

Трябва ли задължително да подам заявление, за да гласувам в чужбина?

Може да се гласува в чужбина и без да сте подали заявление предварително. Можете да попълните същата декларация и на хартия на място в изборната секция. Можете и да си я попълните вкъщи предварително СЪС СИН ХИМИКАЛ без да я подписвате – подписът се полага пред избирателната комисия:

https://www.cik.bg/upload/178272/Prilozenie%2BN%2B28-%D0%9D%D0%A1%2B-%2BZayavlenie-deklaraciya%2Bglasuvane%2Bizvan%2Bstranata.doc

От опит с предишни избори - без регистрация се чака МНОГО повече. По-добре се регистрирайте предварително чрез електронния формуляр.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.