person dropping paper on box

Парламентарни избори 2023: Заявления за гласуване в чужбина

На 2.04.2023 (неделя) ще се проведат парламентарни избори, на които имат право да гласуват всички български граждани, а за живеещите в чужбина съществува опцията да подат завление за гласуване в чужбина на сайта на ЦИК.

Къде да се регистрирам, за да гласувам в чужбина?

На сайта на ЦИК има електронен формуляр, който можете да попълните до 7 март 2023, 23:59 часа българско време.

Къде има избирателни секции в Германия?

Все още не се знаят точно секциите в Германия, това са секциите от предишните избори:

Парламентарни избори 2022: Адреси на избирателни секции в Германия

Трябва ли задължително да подам заявление, за да гласувам в чужбина?

Може да се гласува в чужбина и без да сте подали заявление предварително. Можете да попълните същата декларация и на хартия на място в изборната секция. Можете и да си я попълните вкъщи предварително СЪС СИН ХИМИКАЛ без да я подписвате – подписът се полага пред избирателната комисия:

От опит с предишни избори - без регистрация се чака МНОГО повече. По-добре се регистрирайте предварително чрез електронния формуляр.

До кога трябва да се регистрирам, за да гласувам на изборите в чужбина?

До 7 март 2023 (вторник), 23:59 часа българско време.

Ако сте изпуснали срока, можете да попълните заявление на място в секцията.

Защо трябва изобщо да подавам заявление за гласуване в чужбина?

За да могат да се планират изборните секции. За секция извън консулските служби и дипломатическите представителства трябват 40 заявления. Освен това пестите време, ако вече сте се регистрирали. За всеки нерегистриран, комисията трябва да вписва наново в протокола данните. Предвид усложнената ситуация с коронавируса, е желателно да се подаде декларация, за да не се престоява в или пред изборната секция.

Във формуляра на страницата на ЦИК се вижда колко хора са се регистрирали в секцията, която избирате, още докато попълвате.

Къде да видя дали съм се регистрирал успешно?

На сайта на ЦИК има списък на всички успешно подадени регистрации за чужбина.

Какви точно данни се попълват във формуляра?

Попълват се данните точно както са по лична карта – адрес и име на кирилица.

Трябва ли да си давам пълния адрес в чужбина при регистрацията?

Не, достатъчен е само градът.

Мога ли да попълня какъвто град си искам във формуляра за регистрация?

Да, формално можете да попълните всичко, но няма гаранция, че ще бъде отворена секция. Вижте къде има подадени повече заявления и е по-вероятно да се отвори секция. Имайте предвид, че секциите се организират изцяло от доброволци и не е възможно да има навсякъде.

Заявление за гласуване в чужбина

Мога ли да гласувам на изборите с изтекла лична карта или с изтекъл паспорт?

НЕ!  ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА С ИЗТЕКЛИ ДОКУМЕНТИ! Единственото изключение се прави, ако имате удостоверение, че сте подали заявление в консулството за нови документи.

Съгласно чл. 263, ал.2 от ИК, избирател, който гласува извън страната, удостоверява самоличността си с паспорт, лична карта или военна карта, по реда на чл.13, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за българските лични документи. В случай че срокът за валидност на документа за самоличност на избирателя е изтекъл, той се допуска до гласуване, ако представи удостоверение, издадено от дипломатическото или консулското представителство на Република България, че е подал заявление за издаване на нов документ за самоличност.

За разлика от изборите през 2021г., при предстоящите избори единствената правна възможност избирател да гласува в СИК извън страната с документ за самоличност с изтекъл срок за валидност е като представи и удостоверение по чл. 263, ал.2 от ИК.

Удостоверение по чл.263, ал. 2 ИК се издава от дипломатическо или консулско представителство на избирател за гласуване в СИК извън страната, когато срокът за валидност на документа за самоличност на избирателя е изтекъл и той вече е подал заявление в ДП/КП за издаване на нов документ за самоличност.

Молим българските граждани, чиито лични документи са с изтекла валидност и са подали заявление за издаване на нови документи, своевременно да се снабдят от ДП/КП с горепосочените удостоверения. Ако в периода между издаването на удостоверението и провеждането на изборите на 02 октомври 2022 г. (вкл.) българският гражданин получи нов личен документ, то при неговото връчване издаденото удостоверение трябва да бъде върнато.

Създадена е организация, удостоверения по чл.263, ал. 2 ИК да могат да бъдат издавани от консулските служби и в самия изборен ден.

16 thoughts on “Парламентарни избори 2023: Заявления за гласуване в чужбина

 1. Ако съм се регистрирала да гласувам в даден град, после мога ли да гласувам другаде (например в България)?

 2. Здравейте, личната карта ми е изтекла от известно време(записал съм си час за нова в посолството). След 13-ти март ли ще мога да гласувам?

  1. Здравейте, може да гласувате с изтекли български документи, ако срокът им е изтекъл след 13.03.2020. Ако е преди това, трябва потвърждение от консулска служба, че сте подали за нови документи.

  1. Здравейте . как мога да разбера кои секции са без машини само с бюетина . Не зная да боравя с компютър . Не ми се обикая в недея цяа Бавария за да намеря секция и да гасувам без машина . а не съм пропуска избори от 89 та година до днес . Живея в Бавария . Багодаря предваритено .

 3. Здравейте, може ли да се коригира вече подадено Заявление за гласуване в чужбина. Става дума, че Заявлението е подадено за една секция в чужбина, но се оказва, че гласоподавателят ще гласува н а друго място. Има ли начин да подаде ново или да коригира града е в, който ще гласува?

  1. Здравейте, със сигурност можете да отидете в новата секция в чужбина и да подадете заявление на хартия, че ще гласувате само там. С него ви дописват в списъка и гласувате, където желаете. За корекцията дали е възможна можете да пишете мейл със запитване на ЦИК на cik@cik.bg

 4. Здравейте, личната карта ми е изтекла на 15.06.2021г.
  Ще мога ли да гласувам на 11.07.2021г.

  1. Здравейте, ето решението на ЦИК: https://www.cik.bg/bg/decisions/238/2021-06-16

   „Избирателите, чиито срок на валидност на документите за самоличност е изтекъл в периода от 13.03.2020 г. до изборния ден включително имат право да гласуват в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г., като удостоверяват самоличността си пред секционните избирателни комисии в страната и извън страната с лична карта или паспорт, като не се изисква удостоверение за издаване на лични документи по чл. 263 от Изборния кодекс.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.