person dropping paper on box

Парламентарни избори 2021: Заявления за гласуване в чужбина

На 14.11.2021 (неделя) ще се проведат комбинирани парламентарни и президентски избори, на които имат право да гласуват всички български граждани, а за живеещите в чужбина съществува опцията да подат завление за гласуване в чужбина на сайта на ЦИК.

Къде да се регистрирам, за да гласувам в чужбина?

На сайта на ЦИК има електронен формуляр, който можете да попълните до 19 октомври 2021, 23:59 часа българско време.

Списък на секциите в Германия можете да намерите на Парламентарни избори 2021: Адреси на избирателни секции в Германия

Трябва ли задължително да подам заявление, за да гласувам в чужбина?

Може да се гласува в чужбина и без да сте подали заявление предварително. Можете да попълните същата декларация и на хартия на място в изборната секция. Можете и да си я попълните вкъщи предварително СЪС СИН ХИМИКАЛ без да я подписвате – подписът се полага пред избирателната комисия:

https://www.cik.bg/upload/165824/Prilozenie%2BN%2B38-%D0%9F%D0%92%D0%A0-%D0%9D%D0%A1%2BDeklaracia%2Bglasuvane%2Bizvan%2Bstranata%2Bpo%2Bchl.33%2C%2Bal.2-%D0%95%D0%A1.doc

От опит с изборите през април - без регистрация се чака МНОГО повече. По-добре се регистрирайте предварително чрез електронния формуляр.

До кога трябва да се регистрирам, за да гласувам на изборите?

До 19 октомври 2021, 23:59 часа българско време. Ако сте изпуснали срока, можете да попълните заявление на място в секцията.

Защо трябва изобщо да подавам заявление за гласуване в чужбина?

За да могат да се планират изборните секции. За секция извън консулските служби и дипломатическите представителства трябват 40 заявления. Освен това пестите време, ако вече сте се регистрирали. За всеки нерегистриран, комисията трябва да вписва наново в протокола данните. Предвид усложнената ситуация с коронавируса, е желателно да се подаде декларация, за да не се престоява в или пред изборната секция.

В новият формуляр се вижда колко хора са се регистрирали в секцията, която избирате, още докато попълвате.

Къде да видя дали съм се регистрирал?

Тук има списък на всички успешно подадени регистрации за чужбина.

Какви точно данни се попълват във формуляра?

Попълват се данните точно както са по лична карта – адрес и име на кирилица.

Трябва ли да си давам пълния адрес в чужбина при регистрацията?

Не, достатъчен е само градът.

Къде ще има секции в чужбина?

На Парламентарни избори 2021: Секции за гласуване в чужбина можете да видите къде по света ще има отворении секции за гласуване в чужбина.

Списък на секциите в Германия можете да намерите на Парламентарни избори 2021: Адреси на избирателни секции в Германия

Мога ли да попълня какъвто град си искам във формуляра за регистрация?

Да, формално можете да попълните всичко, но няма гаранция, че ще бъде отворена секция. Вижте къде има подадени повече заявления и е по-вероятно да се отвори секция. Имайте предвид, че секциите се организират изцяло от доброволци и не е възможно да има навсякъде.

Мога ли да гласувам на изборите с изтекла лична карта или с изтекъл паспорт?

Да!  Може да се гласува с паспорт и лична карта, чийто срок е изтеклъл или изтича след 13-ти март 2020 г. може да се гласува на изборите както в страната, така и в чужбина.

15 thoughts on “Парламентарни избори 2021: Заявления за гласуване в чужбина

 1. Ако съм се регистрирала да гласувам в даден град, после мога ли да гласувам другаде (например в България)?

 2. Здравейте, личната карта ми е изтекла от известно време(записал съм си час за нова в посолството). След 13-ти март ли ще мога да гласувам?

  1. Здравейте, може да гласувате с изтекли български документи, ако срокът им е изтекъл след 13.03.2020. Ако е преди това, трябва потвърждение от консулска служба, че сте подали за нови документи.

 3. Извинете, аз просто не мога да чета. Отговорих си на отговара.

  1. Здравейте . как мога да разбера кои секции са без машини само с бюетина . Не зная да боравя с компютър . Не ми се обикая в недея цяа Бавария за да намеря секция и да гасувам без машина . а не съм пропуска избори от 89 та година до днес . Живея в Бавария . Багодаря предваритено .

 4. Здравейте, може ли да се коригира вече подадено Заявление за гласуване в чужбина. Става дума, че Заявлението е подадено за една секция в чужбина, но се оказва, че гласоподавателят ще гласува н а друго място. Има ли начин да подаде ново или да коригира града е в, който ще гласува?

  1. Здравейте, със сигурност можете да отидете в новата секция в чужбина и да подадете заявление на хартия, че ще гласувате само там. С него ви дописват в списъка и гласувате, където желаете. За корекцията дали е възможна можете да пишете мейл със запитване на ЦИК на cik@cik.bg

 5. Здравейте, личната карта ми е изтекла на 15.06.2021г.
  Ще мога ли да гласувам на 11.07.2021г.

  1. Здравейте, ето решението на ЦИК: https://www.cik.bg/bg/decisions/238/2021-06-16

   “Избирателите, чиито срок на валидност на документите за самоличност е изтекъл в периода от 13.03.2020 г. до изборния ден включително имат право да гласуват в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г., като удостоверяват самоличността си пред секционните избирателни комисии в страната и извън страната с лична карта или паспорт, като не се изисква удостоверение за издаване на лични документи по чл. 263 от Изборния кодекс.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.