Stack of Paper

Декларация за пътуване на дете в чужбина

Декларация за пътуване на дете в чужбина се изисква при напускане на Република България от непълнолетно лице с българско гражданство, пътуващо само с единия си родител или без нито един от родителите си.

Трябва ли ми наистина декларация?

След обстойно четене по форуми се осведомих, че за нашия случай – деца само с българско гражданство на родители само с българско гражданство – декларация трябва. До сега сме пътували всички заедно, но използвахме случая, когато се прибрахме в България и издадохме декларации за двете деца. В нашия случай издадохме 3 декларации – в едната аз упълномощавам мъжа ми да пътува с двете деца заедно и всяко по отделно, във втората той упълномощава мен за същото и в третата двамата заедно упълномощаваме баба им. Цялото удоволствие при нотариус ни струваше 20 лв. и 40 стотинки. Искаха ни и актове за раждане на децата, за да удостоверим, че наистина сме техни родители. Ние не носехме, имахме паспорти, но те нещо не ги удовлетвориха. Все пак ни пуснаха да „минем метър“ и се сдобихме с декларациите.

Вероятно знаете, но да уточня, че въпросната декларация се иска при НАПУСКАНЕ на България. Тоест, човек може да се окаже в неприятната ситуация да влезе с децата си в България и да не може да излезе без декларация от другия родител.

ВАЖНО: При напускане на страната трябва да си носите задължително обикновено ксерокопие на декларацията, защото на границата ще ви го поискат и ще задържат копието, а ако нямате такова, ще ви вземат оригинала! Мисля че вече се досещате защо – и там, както и в паспортната служба, няма ксерокс! 🙂

Какво казват властите?

От форумите останах с впечатлението, че независимо с какво гражданство са детето и родителите, ако митничарят се усъмни, че има нещо българско в родата, може да поиска декларация. Официалната информация на МВнР гласи, че ако детето има българско гражданство и друго гражданство и носи и двата паспорта, няма да му искат декларация. Четейки информацията, установих, че и на постоянно живеещи в чужбина българчета само с български гражданство не би трябвало да се иска декларация, ако представят документ, че живеят постоянно в чужбина. Практиката обаче показва, че на границата се презастраховат и искат декларация. Тъй като тук не говоря от собствен опит, ще се доверя на компетентните източници и ще публикувам линк към сайта на Гранична полиция, където подробно е описано какви изисквания имат към децата, напускащи територията на Република България.

Къде се прави декларацията?

Декларацията може да се завери по следните начини:

 1. При нотариус в България.
  Изискват се лична карта на декларатора или деклараторите, данни на детето, както и акт за раждане, за да се докаже родителство на детето.
 2. В българска консулска служба в чужбина.
  В Берлин заверката на 1 подпис струваше 15 евро. Напоследък чувам, че са започнали да искат допълнителна такса за заверка на същия ден. В Германия консулските служби са три: в Берлин, Мюнхен и Франкфурт. Адреси и телефони на българските консулски служби в Германия можете да намерите тук. В момента се чака и за час за заверка, така че вариантът не е особено удачен, ако бързате.
 3. При немски нотариус.
  Процедурата тук е следната: Можете да напишете декларацията директно на български. Немският нотариус заверява само подписа на декларатора и упоменава, че не владее езика, на който е написана декларацията. Струва около 24 евро. Следващата стъпка е да сложите апостил на заверената декларация в институцията, отговорна за слагане на апостили върху документи, издадени от нотариуси. Обикновено това е Landgericht. Струва около 20 евро. Може да се прати и по пощата за апостил. Някои нотариуси предлагат услугата и срещу допълнително заплащане. След това, заверката на нотариуса и апостила се превеждат на български. Тогава вече можете да пътувате (като не забравяте да си направите и да си носите обикновено ксерокопие на декларацията!). Преводът обаче може да си го направите и в България, декларацията трябва чак на излизане от страната. Става дума за няколко изречения и в България е доста по-евтино.
  Списък на всички места в Германия, където се слагат апостили тук.   (без Баден-Вюртемберг, за там търсете Landgericht+Apostille+името на населеното място)
Образец на декларацията

Бланка на декларацията според изискванията на МВнР и Дирекция „Гранична полиция“ можете да намерите на следния линк:

Образец на декларация за пътуване на дете в чужбина

Бланката съдържа всички варианти за пътуване:

 • дете, непридружено от родители
 • дете, пътуващо само с един родител
 • дете, пътуващо с определен човек (например баба или дядо)
Още по темата:

54 thoughts on “Декларация за пътуване на дете в чужбина

 1. Здравей Снежи,

  благодаря ти за чудесния блог!

  Тук всички млади родители могат да намерят изключително изчерпателна и полезна информация!

  Поздрави,
  Мартин Димитров

   1. Здравейте, бих искал да летя до България с дъщеря ми, без баща й. Дъщеря ми има немски паспорт.
    Какво трябва да подпише баща и за да летим безпроблемно.Трябва ли нотариален подпис и апостил.

    Maya Özkan

 2. Здравейте! Благодаря за информацията. Имам един въпрос- Имаме пълномощно за сина ни,но е издадено 2014 год.,сега му предстои пътуване в Бг с майка му,има ли някакъв срок за валидност на пълномощното? Поздрави.

 3. Здравейте!
  От няколко месеца живеем с мъжа ми в Германия, сключихме брак преди седмица тук и очакваме първото си дете.
  Въпросът ми е следният – вече навсякъде се водя с новата си фамилия – общински структури и институции, здравна карта и т.н., но все още съм със старите си документи за самоличност.
  Тъй видях в посолството във Франкфурт, че първата свободна дата за смяна на документите е м.ноември, а раждането на детето е септември – сега няма как да му запиша час за издаване на паспорт, заедно със смяната на моя…
  дали е възможно да пътуваме до България тримата, без аз да съм сменила документите си?
  И дали в посолството биха съдействали за по-ранна дата, докато все още не съм в крайните месеци на бременността, ако се наложи смяна тук?
  Задавам въпроса си, защото имам опасения, че в акта за раждане ще съм записана вече с новото си име, и се притеснявам, дали няма да ми направят проблем на границата, заради старото фамилно име?

  Благодаря Ви предварително!

  1. От къде взимат институциите в Германия новата Ви фамилия? От свидетелството за брак ли? В посолството смяната на документи отнема месеци. Най-добре се приберете до България, ако искате да приключите въпроса бързо. Можете и да се обърнете към Щандесамт, отделът, където записват новородените, те ще ви дадат компетентна информация.

 4. Здравейте, тъй като нашата дъщеря ще минава две граници румънска и английска, трябва ли декларацията да е преведена на английски. 🙂

  1. Здравейте Маргарита,

   декларацията се изисква само при напускане на България. Не съм запозната какви правомощия имат чуждите гранични власти да изискват такава декларация. Във всеки случай, МВнР имат и образец на декларацията на английски: http://www.nsgp.mvr.bg/NR/rdonlyres/BDD802B1-F9AD-456E-8FF5-08FAECBEDE87/0/deklaracia_eng.rtf Предполагам обаче, че това е за декларация, която се заверява в консулски отдел на посолство в чужбина. Българските нотариуси не заверяват документи, които не са на български и нямат приложен превод.

 5. Непълнолетният ни син е във Великобритания за лятото, дали сме му декларация-съгласие на български да пътува с придружител. На летището в Лондон Border Force са се поскарали, че няма документ на английски. За да няма проблеми при връщането си в България, ще изпратим по пощата Consent for International Travel, подписано от двамата родители. Дали има нужда да бъде заверявано нотариално в България, след като е на анлийски език?

  1. Зависи с какво гражданство е детето. При напускане на България ще ви искат българската декларация и ксерокопие от нея, не го забравяйте. Документ на език, различен от български, нотариусите в България не заверяват, ако не е придружен от превод.

 6. Здравейте.Живеем в Гърция.Имам син на 16 години,който може би ще пътува сам до България за седмица.Какво трябва да направим,и възможно ли е?Мислим да отидем тук до нотариус.Да речем,че направим пълномощно.След това на връщане,при напускане на България ще изискват ли нещо друго?Да не стане така,че детето да не може да напусне БГ?

  1. Декларация, заверена при местен нотариус, трябва да е с апостил. Не знам в Гърция къде се слагат апостилите. Не знам и дали можете директно на български да я направите. Най-сигурно е да я заверите в консулска служба към посолството.

 7. Здравейте,искам да попитам,дали ще ме пуснат извън България без придружител,като съм на 17 г.
  Благодаря предварително!

 8. Dober den, az sam bg grajdanka omajena za romanec, deto ni e rodeno v Germaniq ima romanski pasport. Sina mi ne e regestriran v Balgariq. Vaprosa mi e dali mi trqbva palnomostno ot sapruga mi ako patuvam sama s deteto za Balgariq.
  Ot koe konsulstvo da e palnomostnoto?
  Blagodarq

  1. За влизане в страната – не, но на излизане може да ви поискат нещо, тъй като детето се води български гражданин по произход. Консултирайте се със служба „Гранична полиция“.

 9. Здравейте, Снежи! С мъжа ми живеем в Германия, детето ни наскоро се роди и съответно има българско гражданство. Искам да пътувам с него до България. За целта нужно ли ми е пълномощно от мъжа ми? Или такова ще ми искат само ако искам да пътувам от България към Германия? Благодаря ти предварително за отговора.

  1. Здравейте, Петя!

   Ще ви искат на излизане от България, но ако нямате декларация и бащата няма да се прибира с вас обратно към Германия, трябва да я направите още в Германия. Можете да я заверите в консулството, когато вадите временния паспорт на детето.

 10. здравейте, сестра ми живее в Дубай. Ще пътува със сина си на гости в Баългария. Разведена е и бащата е арабин и живее там. Трябва ни образец на декларация за съгласие за пътуване на детето на английски.

  1. Здравейте, тази декларация е само за напускане на територията на България и е само на български. Ако в Дубай ви искат друга, за да напусне детето територията на другата държава, трябва да потърсите образец, който да е валиден там.

 11. Здравейте,Снежи дъщеря ни е на 17,предстои и пътуване в Кипър без нас(родителите),затова сме направили пълномощно от20&2година,което е до навършване на пълнолетието и,но тази година изтече задграничният паспорт и личната карта и ги сменихме,та въпросът ми е дали трвбва да подновим и пълномощното като е със данните от старият паспорт.Благодаря предварително

  1. Здравейте Илияна,

   не мога да твърдя със сигурност. Ако сте в България, най-добре направете нова, за да няма неприятни изненади на границата, но опит точно с това нямам.

 12. Здравейте,
  При смяна на личната карта на единия родител трябва ли да се издаде нова декларация за напускане на страната.Декларацията е безсрочна и важи до пълнолетието на детето

   1. Здравейте имам един въпрос моля да ми отговорите.
    Направих на мама пълномощно за детето ми за чужбина но има ли такава вероятност мама да направи пълномощно на баща ми? И двамата са със граждански брак

    1. Здравейте, само родителите на детето могат да декларират при какви условия са съгласни детето им да пътува в чужбина.

     1. Аз съм декларилара че мама може да пътува но тя в момебта тъй като няма така възможност да пътува.
      Може ли мама да декларира с декларацията която направих на нея баща ми да пътува

  1. Здравейте Силвия, точно такъв е въпросът ми. Имаме декларация валидна до пълнолетие на детето, но мъжът ми си смени личната карта. Сега ще пътуват само двамата. Дали ще направят проблем? Вие пътувахте ли? Благодаря

 13. Здравейте, исках да попитам дали ще ми трябва декларация ако искам да прибера дъщеря ми (13г) от Германия с баба и за лятната ваканция пък после ние с баща и ще я вземем?

  1. На излизане от Германия може да им искат потвърждение от вас, че сте съгласни да пътува с баба си (формуляр има тук, само се попълва и подписва от родителите https://www.adac.de/reise-freizeit/ratgeber-reisen/reiserecht/reisevollmacht-kinder/) или да ви се обадят по телефона от гранична полиция. Ако се прибира с вас от България, нищо няма да ви искат.

 14. Здравей Снежи да попитам и аз нещо .Имам декларация за съгласие от съпругът ми с нея ще мога ли пътувам от България за Германия с децата който са вписани естествено в нея . Ще сложа апостол и ще я преведа на немски нещо друго ще ми е необходимо ли ?

  1. Не трябва превод, декларацията е за българските гранични власти, само обикновено ксерокопие от декларацията трябва, задържат го.

 15. Здравейте, Снежи. Имам един въпрос. Ще пътувам за България с дъщеря си, която е на 11 месеца с немски паспорт и гражданство, а ние със съпругът ми имаме само българско, нямаме немски паспорти. Въпрпса ми е каква декларация ще ми трябва за детето, ще пътуваме само двете тя няма български документи никакви.

  1. Здравейте, по принцип трябва нотариално заверена декларация от отсъстващият родител. Заверява се в консулска служба или при немски нотариус с апостил. В краен случай, ако нямате никакво време за заверка, могат да ви пуснат с копие на немската адресна регистрация, на която се вижда, че живеете с детето на един адрес в чужбина. Иначе, ако детето имаше 2 паспорта, те са достатъчни и декларация не трябва. Тук са изискванията на гранична полиция. Изисквания на гранична полиция при пътуване с деца
   Поздрави!

 16. Здравейте, Декларацията може ли да е попълнена на ръка или трябва да е напечатана.

 17. Здравейте,моята декларация беше написана на ръка от мен така ми казаха от консулството във Франкфурт с подпис от бащата и подпечатана от държавните органи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.