Парламентарни избори 2014: Регистрация за гласуване в Германия

Какви са сега тези избори?

Наближават изборите на 5 октомври 2014 за парламент и ако живеете в чужбина също можете да гласувате. ЦИК вече са отворил сайт за подаване на заявления за българите, живеещи в чужбина – тук.

Защо да гласувам?

Това зависи изцяло от вас, но тъй като 3 октомври в Германия е почивен ден, събират се три почивни дни и предвид събитията по време на мандата на последното правителство, нашето семейство твърдо реши да се отдаде на „изборен туризъм“ и да гласува в някой от градовете в Германия, където ще се открие секция. Помислете и вие над тази опция.

Къде може да се открие секция?

За Германия имате избор между следните градове: Берлин, Дармщат, Дортмунд, Дрезден, Дюселдорф, Карлсруе, Кьолн, Магдебург, Манхайм, Нюрнберг, Мюнхен, Регенсбург, Фрайбург, Франкфурт, Хамбург и Щутгарт. Според данните на ЦИК, за да се открие секция в град без посолство или консулство, трябват 40 заявления, а за такъв с дипломатическо представителство – 20.

ВАЖНО: В списъкът с държави търсете не Германия, а ФРГермания! Моя съученичка от гимназията писа протестно писмо в ЦИК по повода, но не виждам да са го сменили.

Как върви подаването на заявления?

Тук можете да следите броят заявления за съотдетните градове. Кьолн, Дюселдорф, Манхайм и Нюрнберг вече са събрали над необходимите 40 заявления и там ще има секции, което е много радващо! 🙂 Тук можете да намерите и карта на секциите за гласуване по света. Данните в картата се обновяват автоматично с данните от ЦИК.

Как да попълня заявлението?

В този блог е показано много подробно как се попълва зявлението. По принцип трябва да е елементарно, но е важно да се попълни постоянният адрес точно както е в личната карта с всяка точка и запетайка дословно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.