Паспортът: Част 2

Въпреки, че сме на почивка, реших да драсна два реда, за да довърша описанието на процедурата (одисеята) по издаване на български паспорт на дъщеря ни. Първата част на описанието по изкарването на документите можете да намерите тук.


Българският акт за раждане

След като пристигнахме в България, веднага пратих таткото да отиде да вземе вече готовия български акт за раждане от община Триадица, стая 101. Дадоха го без проблем, изкарал и един дупликат за всеки случай. Българският акт за раждане е станал е за около 2 седмици. Дупликатът се вади веднага на място. Можете и да си изкарате и българско internationale Geburtsurkunde, то ще бъде на кирилица и латиница.

Паспортът

Тук вече се сблъскахме челно с българската бюрокрация в чист вид. В паспортната служба трябва да идат на място майката, бащата и бебето лично. В нашия случай и каката. Първо се редиш на опашка, за да си вземеш формуляр. После попълваш формуляра по образеца за дете (различен от този за възрастен), редиш се пак на опашка, за да подадеш формуляра, снимат бебето и след 3 дни си взимаш паспорта.

В паспортната служба в Лозенец няма експресна поръчка, само бърза за 3 дни и обикновена за 1 месец.  Експресна поръчка има на Мария Луиза за 6 часа. Има експресна, сигурна съм, въпреки писанията по форумите и дори твърденията на консулските служби в Германия, че няма експресна процедура за изкарване на паспорт на бебе – има, два пъти говорих по телефона със службата на Мария Лиуза и лично лелката в Лозенец ми го потвърди. Цялото „удоволствие“ за бърза поръчка ни струваше 22 лв. и известно количество нерви.

Нервите

В цялото описание горе спестих подробности като това, че паспортната служба няма ксерокс и трябва да ходиш да снимаш акта в съседната книжарница, че вътре в паспортното беше над 40 градуса и никой не се смили да пусне напред майките с бебетата. Също така  как един мил младеж ми открадна химикала, с който попълвах заявлението и  това, че голямата ни дъщеря съвсем разбираемо не искаше да стои вътре, а да игре на площадката отвън и трябваше периодично да привиквам мъжа ми, за да разписва разни графи, как някаква лелка ми се развика, че не можело едновременно да стоя на опашката и да попълвам заявлението, на което й споделих в чист вид какво мисля за нея и системата им. И за капак, за да снимат бебето трябваше да стоя клекнала и да го държа вдигнато над главата ми и снимката се получи повече от комична, но това са само подробности от родната действителност.26 thoughts on “Паспортът: Част 2

 1. Здравей,
  информацията в сайта наистина е много полезна и пълна.
  Имам само един въпрос. Знаеш ли случайно дали може да извадим българския акт за раждане в България и след това с временния пасаван да се приберем в Германия и от там да подадем документи за бебето за паспорт?

  Благодаря предварително!

  1. Ние дадохме на майка ми да подаде документите за акта в България и паралелно издадохме пасаван с валидност 6 месеца. Когато се прибрахме за паспорта, актът беше вече готов.

 2. Вие сте чудесна…Благодаря ви за изчерпателната информация,толкова се радвам,че намерих този блог.
  Единственото което ме обърква е това.Влязохме в спор с моя приятелка която казва, че дори и Internacional Geburtsurkunde “Anlage A“ трябва да има апостил. А,вие твърдите,че не трябва. Тук вече съвсем се обърках ..?

  1. Не трябва. Вижте конвенцията, има линк в статията. Искат в България превод, за да се презастраховат за изписването на имената, но апостил не могат да искат вече.

  2. Здравейте аз не можах да разбера да ли има експресна поръчка за паспорт?

    1. Благодаря за вниманието значи има експресна поръчка за паспорт на малко дете на 4 месеца

    2. Благодаря за вниманието. Ние с дъщеря ми, която е на 4 месеца и направихме пасаван, за да можем да се приберем до България за 20 дена. Сигурно ли е, че има такава експресна поръчка за пасаван? Благодаря отново за вашето внимание!

 3. Здравейте, аз съм една щастлива баба с първо внуче . Синът ми в женен за германка и внучката ми има автоматично немско гражданство, синът ми също има немско гражданство, но държи да регистрираме акта за раждане и в България за да има детето и бъкгарсйо гражданство. Но тя се роди през май а се очертава да дойдат тук чак другото лято. Проблем ли ще е акта да се регистрира тук когато фойдат за да не се балага да прави пълномощно при немски нотариус и после да го праща , да го превеждам и да му правя апостил тук, в България. Знам че има 6_месечен срок, но също знам че не глобяват при закъснение, а по друга причина ?

  1. Здравейте и честито внуче! 🙂 Не мисля, че е проблем да се регистрира тогава детето, при условие, че има и немско гражданство. Знам за доста семейства, които изобщо не са регистрирали българското гражданство на децата си, при наличие на немско.

 4. Здравейте!Първо искам да кажа,че статията е супер и много полезна!!Поздравления :))
  Въпросът ми е след раждането на бебче в Германия може ли да се избегне ходенето до България първата година тоест освен акта за раждане който може да го изкара и получи някой упълномощен роднина,може ли и червеният паспорт да се подаде директно от консулството във Франкфурт?И има ли друга причина,поради която трябва да се води бебето в България?
  Благодаря!!!

  1. Принципно трябва да е възможно, но ако детето няма друго гражданство и друг паспорт, цялото семейство не може да мръдне от Германия, докато не се получи паспорта. Издаването на паспорта през консулска служба трае незнайно колко – 3, 6, 9 месеца, според как се движи дипломатическата поща и никой не може да ви даде срок. За подаването се разхождате веднъж с бебето, за взимането още веднъж, вече един член на семейството само, но в работен ден.

 5. Здравейте, страхотни теми правите и толкова много полезна информация казвате и споделяте, че нямате равна. Исках да Ви питам, зя няколко неща. Бременна съм и следващата година май месец, трябва да родя. Живеем в Германия с моят мъж и си правихме планове да не се прибираме догодина, а след годинака на нашето дете. Разбрах, че трябва да си направим многоезични изявления на нашите актове за раждане, но не можах да намеря информация, дали може напите родители да ги изискат, без пълномощно. Четох много и видях, че родтелите може да изискват многоезичен документ за акт на раждане, примерно на мен и майката на моят мъж за него, но трябва ли пълномощно? Както и, ако трябва, отиваме при нотариус и го правим и после в окръжен съд за постил, правилно ли съм разбрала? От посолството в Берлин ни казаха,ч е само там можело да се напарви такъв документ и печат апостил….. Ние живеем близо до Щутгарт и това ние мнгоо далече и видях други вариянти, които описах, но не съм сигурна дали са правилни и точни. Както и можем ли да направим пълномощно (пълномощното трябв ли да има апостил или просто превод и печат, това не мога да разбера) на моята майка например, когато се роди нашето дете тя да отиде в определената институция в България и да запише нашето дете, като гражданин на България и така да се регистрира и направи ЕГН. И след това ссъс същото това пълномощно, тя ще може ли да подада документи за паспорт на нашето дете със изпратена от нас снимка? Нали в Германия ше има 6месечен паспорт и после за да се приберем ще ни трябва друг паспорт и съм много, много объркана. Чета, чета и все нещо ме обърква или не ми става ясно, много ще съм Ви благодарна, ако можете да ми помогнете.

  1. Вашите родители могат да ви изкарат на вас копия на актовете за раждане от общините в България по местоживеене без пълномощно. За детето прочетете статията за документи за бебе. Там съм описала как съм дала пълномощно на майка ми, за да извади ЕГН и български акт за раждане на детето, но паспортът си го вадихме ние. За паспорт на детето, независимо какъв и къде, се иска самото дете с двамата родители ЛИЧНО. Ако единият не може, трябва другият да представи пълномощно от отсъстващия, но детето при всички положения трябва да е там лично. Разходката с бебе до посолството е неизбежна.

   1. Много Ви благодаря за информация, а може ли а се извади български паспорт на детето тук в Германия, след като вече напите родители имат пълномощно и са го регистрирали и вече има ЕГН?

    1. Възможно е, но не се знае колко ще го чакате – минималният срок е 90 дни. Докато нямате паспорт за детето, не можете да напуснете Германия. За подаване за заявление за паспорта, пак трябва да отидете да се редите като за временен паспорт с бебето в работен ден и за да получите готовия паспорт, пак един родител трябва да отиде лично в работен ден до консулството.

 6. И всъщност се оказва, че ние сме задълженид а се приберем до 6 месеца в Бългрия, за д аизвадим лично паспорт на бебето, нали така? Този пасаван, които се изважда от тук е валиден 6месеца, но аз неразбирам къде трябва да се отиде за този пасаван, както Вие казвате, където ти е по-близо или всеки има определено консулство, коеот трябва да посети по адресна регистрация в германия, това също не го разбрах.

  1. За Щутгарт, консулската служба е в Мюнхен. Пасаванът е само за напускане на Германия, за да се приберете и да извадите постоянен паспорт в България. 6 месеца е максималната валидност, която могат да ви дадат, може и да е за 10 дни. Пасаванът (временен паспорт) се вади от консулската служба.

 7. Много Ви благодаря за цялята информация. Това значи ли, че ние можем директно след, като се роди бебето да отидем в консулска служба в Мюнхен и да подадем документи за издаване на паспорт на бебето, без този пасаван, защото демек той не е нужен, нали така? Вие казахте, че отнема много време ваденето на български паспорт на бебе в Германия, но ние като цяло искахме да се приберем, чак една година след раждането на детето в България и затова искахме да избегнем прибиране до България и затова Ви зададох толкова мнгоо въпроси. В България трябва единствено да се направи регистрация на детето и след това създаване на ЕГН с пълномощно,
  и след, като бъде готово ЕГН-то, след това да подадем докунети за паспорт в Мюнхен, нали така или ? И знаете ли къде мога да намеря информация, колко струва и горе долу каквъв е периода на издаване на български паспорт за бебе? Много, мнгоо Ви благодаря. Страхотна сте.

  1. Не, само за прибиране до България е, ако си спомням точно се подписва декларация, че ще се ползва само в едната посока.

 8. Здравейте, Ако единият родител е чужденец за Германия и не може да се яви в посолството поради работа в чужбина, какви документи трябват от негова страна, за да се издаде пасаванът? Предварително благодаря.

  1. Здравейте, вероятно ще искат нотариално заверено пълномощно. Тук е описано как се прави в Германия, процесът е сходен и за другите страни в ЕС. Пълномощно в Германия За по-голяма сигурност, можете да се обърнете по мейл със запитване към консулската ви служба по местожевеене. Координати можете да намерите тук: Дипломатически представителства на Република България в Германия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.