Baby

Издаване на пасаван за бебе в Германия

Издаването на пасаван (временен паспорт) на бебе, родено в Германия, е необходимо, за да може детето да се изведе от страната.

Случаят при нас беше следният – мама и тати с българско гражданство, пребиваващи от по-малко от 8 години в Германия, тоест детето има право само на българско гражданство.

 1. След раждането от болницата ни връчиха лист с данните на детето и родителите, които мъжът ми занесе в Standesamt. Имаше известно забавяне заради проверка дали има детето право на немско гражданство. Слад като установиха, че няма, ни издадоха няколко броя немски актове за раждане (безплатни, полагат ни се, за различни места – Elterngeld, Kindergeld, Krankenkasse и един без определен получател) и няколко международни (Internationale Geburtsurkunde) по наша зявка.
 2. След безславни опити да се свържа с посолството в Берлин, се осведомих от Фейсбук групите какво трябва да носим в посолството, а именно:
  1. Бебето, мама и татко – ЛИЧНО
  2. Internationale Geburtsurkunde – БЕЗ АПОСТИЛ
  3. Лични карти на родителите
  4. На някои места искали снимка на бебето (например в консулството във Франкфурт), в Берлин не искаха, но аз си носех.
 3. Занесохме се до Берлин – 300 км в едната посока с две мрънкащи деца. Покрай посолството няма особено къде да се спре. Подадохме и си взехме пасавана на същия ден. Децата ги пускат с предимство. Нашият пасаван е с валидност 6 месеца, но тъй като веднъж ни го сгрешиха, установих, че има вариант и да е 10 дни.

От известно време консулските служби изискват повишена цена от 118 евро, ако временният паспорт ще се издава веднага и старата цена от 67 евро, ако е за три работни дни.

Май 2021 – Поради корона кризата, вече нищо в консулските служби не се случва без час. Вариантите са следните:

Още по темата:

23 thoughts on “Издаване на пасаван за бебе в Германия

 1. Yvajaemi dami i gospoda
  Kazvam se keva kamenova
  Give v goslar 38640
  As i saprugat mu iskame da vi popitame kakvi dukumenti ste sa neobhodimi za da izdadem pasport na dusteriani koiato e rodena v germania pres mesec mai.
  S yvajenie:
  Kamenova

 2. Здравейте, поздравления за страхотния и полезен пост! Имам само един въпрос: Има ли срок за издаването на пасавана след като се роди бебчето ?
  Благодаря предварително !

  1. За подаване на документи за българско гражданство, срокът е 6 месеца, но не съм чула някой да е глобен за неспазен срок.

 3. Здравейте, страхотен блог! На мен лично сте ми изключително полезна. Младо семейство сме, орскоро сме в Германия и не сме много запознати с бюрокрацията тук. Много неща научих от вас. Имаме бебенце на 7 месеца и ни предстои пътуване до България, което не бяхме планирали, след 2. Но тук изниква проблем. До края на годината няма свободни часове за издаване на пасаван в посолството в Мюнхен, нито във Франкфурт. Какво бихте ме посъветвали? Дали ако отидем на място, без запазен час, ще ни обърнат внимание Благодаря Ви предварително

  1. Здравейте Натали, ако гледате часовете в онлайн системата на консулските служби, пробвайте да пишете мейл, да обясните ситуацията и да помолите за час. Ако и от там нямат по-ранен, бихте могли да рискувате и да отидете на място, със сигурност има известен процент хора, които правят точно така, както и спешни случаи, които не могат да чакат месеци за час. Има и хора, които ходят до Хага, но там минавате граница реално в едната посока без документи за детето и не мога да Ви посъветвам точно за този вариант, но потенциално съществува, писали са ми родители, изнервени от липсата на часове по този повод. Трети вариант е някой да изкара с пълномощно ЕГН на детето и да подадете директно за паспорт, но там чакането няма да е по-малко. Желая Ви успех!

   1. Ние издадохме пълномощно на дчдото в България за изадаване на български акт за раждане.Шъзможно ли е той дирекно от там да извади на детето паспорт,ако ДА какво трябва да направим понеже се намираме във същата ситуация,трябва ни паспорт а термини нчма за половин година на пред.

    1. Не е възможен този вариант. Проблемът с часовете в консулските служби е реален. Временен паспорт на детето издават бързо само при спешни случаи.

 4. Zdrveyte imam disterq na 11 meseca tq e rodena v Hollandiq az sim bilgarski grajdanin mija mi e turski obace ima hollandska licna karta.Trqbva spesno da otidem v bilgariq mojeli da i izkaram pasavan?

  1. Здравейте, да можете, трябва да се свържете с консулска служба в Холандия за час за пасаван за детето. При много спешен случай, ще ви вземат и без час, но се подгответе за чакане и обяснения. Тук са описани начините за взимане на час и документите. Имам контакти само консулски служби в Германия, но вярвам, че и при вас ще е идентично. Много българи ходят в Хага, понеже немските консулства са претоварени. Издаване и подновяване на български документи за самоличност в Германия

 5. Здравей може ли да попитам дали става да се направи пасаван за бебе само с един родител
  Смисъл такъв бащата да направи пасаван на бебе ако има всички права на бебето и има пълномощно от маиката

  1. Здравейте, да може, НО бебето трябва да е с него и пълномощното трябва да е нотариално заверено. А нотариална заверка се прави в консулска служба. Вариант е и немски нотариус с апостил. Като цяло, ако нямате наистина някаква много належаща причина като болест – отидете тримата. Тук можете да прочетете повече Издаване и подновяване на български документи за самоличност в Германия

 6. Здравейте ,

  ние живеем в Хайделберг и си направихме час за детски пасаван в Франкфурт.
  Това правилния град ли е или трябва да го направим в Мюнхен?

  Благодарим предварително!

  1. Здравейте, консулството в Мюнхен отговаря за Баден-Вюртемберг. Тъй като час се взима трудно, вижте дали няма да минете във Франкфурт, след като вече имате час.

 7. Здравейте,
  току що звънях в Мюнхен и си направихме зас за там, били сте права.
  Благодарим!

 8. Здравейте!
  Искам да питам възможно ли е единият родител да издаде паспорт в България без приссътвието на детето или майката.
  Понеже тук в Берлин часовете са запълнени за половин година на пред а на нас ни предстои пътуване.Дали не е шъзможно само един от нас да отиде в Бг и да издаде паспорт.

  1. Без детето не е възможно. Единият родител може да подаде документи в отсъствието на другия само с нотариално заверено пълномощно от другия, но без детето не е възможно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.