Baby

Издаване на пасаван за бебе в Германия

Издаването на пасаван (временен паспорт) на бебе, родено в Германия, е необходимо, за да може детето да се изведе от страната.

Случаят при нас беше следният – мама и тати с българско гражданство, пребиваващи от по-малко от 8 години в Германия, тоест детето има право само на българско гражданство.

 1. След раждането от болницата ни връчиха лист с данните на детето и родителите, които мъжът ми занесе в Standesamt. Имаше известно забавяне заради проверка дали има детето право на немско гражданство.
 2. Слад като установиха, че детето няма право на немски гражданство, ни издадоха няколко броя немски актове за раждане (безплатни, полагат ни се, за различни места – Elterngeld, Kindergeld, Krankenkasse и един без определен получател) и няколко международни (Internationale Geburtsurkunde) по наша зявка.
 3. След безславни опити да се свържа с посолството в Берлин, се осведомих от Фейсбук групите какво трябва да носим в посолството, а именно:
  1. Бебето, мама и татко – ЛИЧНО
  2. Internationale Geburtsurkunde – БЕЗ АПОСТИЛ
  3. Лични карти на родителите
  4. На някои места искали снимка на бебето (например в консулството във Франкфурт). В Берлин не искаха, но аз си носех.
 4. Занесохме се до Берлин – 300 км в едната посока с две мрънкащи деца. Покрай посолството няма особено къде да се спре.
 5. Подадохме и си взехме пасавана на същия ден. Децата ги пускат с предимство. Нашият пасаван е с валидност 6 месеца, но тъй като веднъж ни го сгрешиха, установих, че има вариант и да е 10 дни.

От известно време консулските служби изискват повишена цена от 118 евро, ако временният паспорт ще се издава веднага и старата цена от 67 евро, ако е за три работни дни.

Май 2021 – Поради корона кризата, вече нищо в консулските служби не се случва без час. Вариантите са следните:

Юни 2021 – има допълнителни часове за издаване на временни паспорти на деца в Берлин. Допълнителни часове за временни паспорти за деца в Берлин.

Още по темата:

49 thoughts on “Издаване на пасаван за бебе в Германия

 1. Yvajaemi dami i gospoda
  Kazvam se keva kamenova
  Give v goslar 38640
  As i saprugat mu iskame da vi popitame kakvi dukumenti ste sa neobhodimi za da izdadem pasport na dusteriani koiato e rodena v germania pres mesec mai.
  S yvajenie:
  Kamenova

 2. Здравейте, поздравления за страхотния и полезен пост! Имам само един въпрос: Има ли срок за издаването на пасавана след като се роди бебчето ?
  Благодаря предварително !

  1. За подаване на документи за българско гражданство, срокът е 6 месеца, но не съм чула някой да е глобен за неспазен срок.

 3. Здравейте, страхотен блог! На мен лично сте ми изключително полезна. Младо семейство сме, орскоро сме в Германия и не сме много запознати с бюрокрацията тук. Много неща научих от вас. Имаме бебенце на 7 месеца и ни предстои пътуване до България, което не бяхме планирали, след 2. Но тук изниква проблем. До края на годината няма свободни часове за издаване на пасаван в посолството в Мюнхен, нито във Франкфурт. Какво бихте ме посъветвали? Дали ако отидем на място, без запазен час, ще ни обърнат внимание Благодаря Ви предварително

  1. Здравейте Натали, ако гледате часовете в онлайн системата на консулските служби, пробвайте да пишете мейл, да обясните ситуацията и да помолите за час. Ако и от там нямат по-ранен, бихте могли да рискувате и да отидете на място, със сигурност има известен процент хора, които правят точно така, както и спешни случаи, които не могат да чакат месеци за час. Има и хора, които ходят до Хага, но там минавате граница реално в едната посока без документи за детето и не мога да Ви посъветвам точно за този вариант, но потенциално съществува, писали са ми родители, изнервени от липсата на часове по този повод. Трети вариант е някой да изкара с пълномощно ЕГН на детето и да подадете директно за паспорт, но там чакането няма да е по-малко. Желая Ви успех!

   1. Ние издадохме пълномощно на дчдото в България за изадаване на български акт за раждане.Шъзможно ли е той дирекно от там да извади на детето паспорт,ако ДА какво трябва да направим понеже се намираме във същата ситуация,трябва ни паспорт а термини нчма за половин година на пред.

    1. Не е възможен този вариант. Проблемът с часовете в консулските служби е реален. Временен паспорт на детето издават бързо само при спешни случаи.

 4. Zdrveyte imam disterq na 11 meseca tq e rodena v Hollandiq az sim bilgarski grajdanin mija mi e turski obace ima hollandska licna karta.Trqbva spesno da otidem v bilgariq mojeli da i izkaram pasavan?

  1. Здравейте, да можете, трябва да се свържете с консулска служба в Холандия за час за пасаван за детето. При много спешен случай, ще ви вземат и без час, но се подгответе за чакане и обяснения. Тук са описани начините за взимане на час и документите. Имам контакти само консулски служби в Германия, но вярвам, че и при вас ще е идентично. Много българи ходят в Хага, понеже немските консулства са претоварени. Издаване и подновяване на български документи за самоличност в Германия

 5. Здравей може ли да попитам дали става да се направи пасаван за бебе само с един родител
  Смисъл такъв бащата да направи пасаван на бебе ако има всички права на бебето и има пълномощно от маиката

  1. Здравейте, да може, НО бебето трябва да е с него и пълномощното трябва да е нотариално заверено. А нотариална заверка се прави в консулска служба. Вариант е и немски нотариус с апостил. Като цяло, ако нямате наистина някаква много належаща причина като болест – отидете тримата. Тук можете да прочетете повече Издаване и подновяване на български документи за самоличност в Германия

 6. Здравейте ,

  ние живеем в Хайделберг и си направихме час за детски пасаван в Франкфурт.
  Това правилния град ли е или трябва да го направим в Мюнхен?

  Благодарим предварително!

  1. Здравейте, консулството в Мюнхен отговаря за Баден-Вюртемберг. Тъй като час се взима трудно, вижте дали няма да минете във Франкфурт, след като вече имате час.

 7. Здравейте!
  Искам да питам възможно ли е единият родител да издаде паспорт в България без приссътвието на детето или майката.
  Понеже тук в Берлин часовете са запълнени за половин година на пред а на нас ни предстои пътуване.Дали не е шъзможно само един от нас да отиде в Бг и да издаде паспорт.

  1. Без детето не е възможно. Единият родител може да подаде документи в отсъствието на другия само с нотариално заверено пълномощно от другия, но без детето не е възможно.

 8. Добър ден, искам да попитам как издават този пасаван. На мен ми казаха след като детето ми е на 1година и 6 месеца трябва да имам български акт за раждане. А други мои приятели сега го извадиха тяхното дете е на 2 години и на тях не им искаха никакъв акт за раждане.Другото семейство предната седмица получиха и вече са в България(дете на 3год.) Как така се получава?За едни може за други не или как така?? Защо на мен не ми дават пасаван, нали той е именно за това да идеш и да си правиш документи???

  1. Здравейте, нашият го издадоха на място в консулската служба, но беше преди вече доста години. Тук е описано подробно за консулската служба в Берлин какво и как искат. Срокът за регистрация на дете след раждането е по принцип 6 месеца. https://www.mfa.bg/bg/3388

 9. Здравейте!
  Благодаря ви за полезната информация!
  В какъв срок е издаването на пасаван експресна поръчка (става въпрос за консулството във Франкфурт ако има разлика м/у отделните консулства)? Благодаря предварително!

 10. Здравейте, интерисува ме – имаме термин за пасаван за сина ми за август месец в Мюнхен бърза поръчка – за колко време става и какви документи трябва да носим освен акта за раждане на малкия и попълненото заевление онлайн. Благодаря предварително.

 11. Има ли срок за издаване на пасаван.
  Казаха ми, че за бебе родено в Германия трябва да се издаде до годинката след това не давали пасаван вярно ли е ?

  1. Здравейте, законовият срок за регистриране на новороденото е 6 месеца след раждането. Временен паспорт може да се изкара винаги, но може да ви искат български акт за раждане след шестия месец.

 12. Здравей те имам един въпрос
  От каде и как мога да намеря заявление за пасаван до колкото разбрах изисква се от посолството но не намерих документа?

 13. Здравейте,имам един въпрос след една седмица ни настъпва час във Берлин но за лична карта и за пасапорт обаче имаме два проблема единия одкраднаха ни личната карта второто със изтекъл срок пасапорт какво трябва да направим ?

  1. Здравейте, имате късмет, че имате час в консулската служба. Трябва да имате документ от полицията за откраднатата лична карта и да се идентифицирате в консулството с друг документ за самоличност – смятам, че изтеклият паспорт ще е достатъчен. И от там нататък вече подавате или за нови документи, или за временен паспорт, с който да се приберете до България, за да извадите там нови. Успех!

 14. Здравейте. Така прословутия проблем с уин кода. Пробвах и от друг лаптоп и от телефон, но типично по български изписва грешен уин. Пействам същият такъв, но…Като знам колко отговарят на телефоните какъв е шанса да отида на място и без час да вляза за издаване на пасаван за новородено дете? И друг въпрос: мога ли да отида в Берлин, при все че живея в Нордрейн Вествалия? Благодаря.

 15. Имам термин във Франкфурт на 30.03.2022 ..
  Но нямам ваксина срещу Covid-19, въпросът ми е мога ли да влезна вътре без ваксина с бърз антигенен тест. Благодаря.

    1. Здравейте, обикновено между 10 дни и 6 месеца. Питат ви кога ще пътувате и според това го издават за съответния срок.

 16. Zdraveyte mojeli da vi popitam Neshto imame pasavant za 6 meseca sis tozi pasavant mojeli da se pituva za Bulgaria I da se vrishta sis pasavant

  1. Здравейте, когато взимате пасавана, подписвате декларация, че ще го ползвате само за еднократно прибиране до България.

 17. Здравейте дъщеря ни се роди жива и здрава така че вече може да задействаме нещата по документацията и искам да попитам с кои точно документи ще ни трябват за временен паспорт и за България за първи ние получихме чрез пощата ГЕБУРСТКУНДЕ но само за кандидатстване за елтернгелд и муттершафт не трябваше ли да има още едно копие

  1. Здравейте, трябва да има още едно копие на обикновеното немски Geburtsurkunde. Internationale Geburtsurkunde, което ви трябва за временен паспорт и за регистрация в България, се заявява отделно в общината по местоживеене. Поръчайте си няколко копия, понеже ги задържат.

 18. Zdraveite da pitam za pasavan na bebe na mqsto li se praviat snimka ili nie da si nosim
  Poznata mi kaza ce nie trqbva da si napravim I to na flashka.

  1. Здравейте, в статията за документи за бебе съм описала въпроса. Ние си носихме, но във всяка консулска служба има опция за снимане като във всяка паспортна служба. Ако решите вие да снимате – родител се завива с бял чаршаф, държи бебето и така се снима. Моята снимка се оказа по-удачна от тази, която направиха на място и взеха моята, но имат оборудване да снимат. Ние бяхме в Берлин. Как се вадят български документи на бебе, родено в Германия?

 19. Здравейте за подмяна на червен паспорт на лице под 14 год възраст пише че има нормална и експресна имате ли информация за колко време се издава експресната ? Благодаря

  1. Здравейте, не знам дали питате за България или за в Германия.

   В Германия експресна услуга няма. Сроковене са следните:
   ІV. Срокове за издаване на паспорта
   Срокът за издаване на паспорт от консулската служба е до 45 дни обикновена услуга и до 30 дни при бърза услуга (може да бъде надхвърлен в зависимост от периодичността на доставка на дипломатическата поща в съответната консулска служба).

   В България има обикновена (30 дни), бърза (3 дни) и експресна (24 часа). Бързите и обикновените поръчки се изпълняват в районните паспортни служби, поне в София експресната е само на Мария Луиза.

   ПС Извинявам се за късния отговор, не съм получила известие за коментара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.