Stack of Paper

Пълномощно в Германия

Ако ви се налага да издадете пълномощно на роднина в България, докато се намирате в Германия, имате два варианта


Заверка в консулска служба

Заверката в консулска служба на Република България в Германия струва 15 евро на подпис (в Мюнхен – 30, ако е на същия ден и 15, ако е за следващия ден) и е със силата на нотариална заверка. По този начин пълномощното важи в България без допълнителни заверки. Неудобството е, че трябва да се вземе отпуска за пътешествието до въпросната служба, ако живеете далеч от такава. Няма нужда да си записвате час, просто отивате в приемното им време.

Пълен списък на консулските и дипломатическите представителства на България в Германия има тук.


Забележка: Имайте предвид, че тези представителства са едни особени институции и почиват и на немските, и на българските празници.

Заверка при немски нотариус

Можете да направите заверка на подписа си и при немски нотариус. По данни от познати струва 23.80 евро, можело пълномощното да е директно на български, НО трябва да се сложи задължително апостил.  Освен това, е вероятно и да ви накарат да направите превод на заверката, защото служителят в България няма как да знае какво пише в заверката на немския нотариус.

Списък на институциите, поставящи апостил, по градове и провинции в Германия, можете да намерите тук.


Още по темата: Декларация за пътуване на дете в чужбина

3 thoughts on “Пълномощно в Германия

  1. Здравеите бих искал дави попитам кьде мога да отида да на правя пълномощно за синът ми че няма 18 години зада патува кьде има посолство зада на правя документа на мирам се в дортмунд благодаря !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.