Онлайн услуги на българските консулства в чужбина

От скоро българските консулски служби в чужбина (и в частност в Германия) предлагат някои административни услуги в обща платформа.

Какво можем да се направи онлайн?

Онлайн в момента може да се подаде заявление за издаване на български лични документи и да се запази час за подаване на документите. (Разходката до посолството е неизбежна, все още.)

Важна промяна за Германия е, че вече за изваждане на каквито и да е лични документи, включително и на пасаван за бебе, се запазва час. В момента периодът е преходен и все още приемат запазване по телефон и мейл, но скоро ще е само онлайн. Другите консулски услуги, като например заверка на пълномощни, се извършват без запазване на час. (3.06.2020 – Консулските служби вече искат час (запазен по телефона) и за пълномощни.)

Къде?

Адресът на сайта е http://consulatebg.eu или http://econsulate.eu/.

Каква е процедурата?

Процедурата, за да подадете заявление и да запазите час за издаване на български документи за самоличност,  е следната:

 1. Отваряте сайта http://consulatebg.eu или http://econsulate.eu/.
 2. Избирате опцията Електронно заявление за БЛД и попълвате личните си      данни в жълтите полета.
 3. Забележка: Ако попълвате заявление за временен паспорт на бебе, родено в чужбина, което все още няма ЕГН, първите 6 цифри в полето за ЕГН се пишат на база на рожденната дата на детето, а останалите 4, се попълват с нули. 
 4. След като сте готови, избирате бутона Попълних заявлението вярно. Генерирай бар код и UIN.
 5. Горе в ляво, под полето за снимка, се генерира UIN код, който ще ви трябва, за да си запазите час.
 6. Избирате опцията Онлайн запис за БЛД и си запазвате час за подаване на документи в желаната от вас консулска служба. За да запазите часа, ще ви трябва UIN кода от предишната стъпка. 
 7. След като вече сте подали документите, можете да проверите дали са готови на страницата Получени български лични документи в консулската служба.

Забележка: Не може само да запазите час за издаване на лични документи, задължително трябва да попълните и заявлението!

Още по темата:

104 thoughts on “Онлайн услуги на българските консулства в чужбина

 1. Здравейте,
  При попълване на он лайн заявката за издаване на пасаван за бебе без ЕГН,като заявител имената на детето ли се попълват,а след това имената на родителите?Или има нещо друго,защото са дадени цвят на очите и семейно положение и т.н.
  Благодаря за отговора!

  1. Здравейте, заявлението е с имената на детето, а родителите се вписват в графата
   “Долуподписаните родители, настойници, попечители или други законни представители
   заявяваме издаването на документ за самоличност”.

   1. Благодаря Ви.Аз го разгледах по-подробно и ще се справя.Само за ЕГН сътворих например 1712170000 и то дава,че детето е родено 1917 година.Написах правилната рожденна дата отдолу.Поправих на 2017. Дано да няма проблеми

    1. Така трябва да е, новите ЕГН-та на децата, имат друга цифра отпред, но това е вече за постоянното ЕГН. Иначе има инструкция към полето какво се попълва в заявлението за бебе, което още няма ЕГН, добавих го в блога. Успех с документите!

     1. Здравейте!
      имам следният проблем. попълнихме онлайн заявлението за дете родено в Германия правилно след което се генерира въпросният UIN: код след което на следващата стъпка за запазване на час ми изписва, че UIN кода е невалиден моля за помощ.
      Вече колко пъти пробвам все ми излиза невалиден uin.
      Аз как ще вземам час като е невалиден кода..

     2. Здравейте Юмер, много хора се оплакват от това, можете да видите в предишни коментари. Единственто, което мога да ви посъветвам, е да опитате от друг компютър. Също така, консулските служби, макар и не официално, издават временни паспорти на деца и без час. Никъде не го обявяват официално, но чувам от много хора, че минават без час. Опитайте да пишете мейл на вашата консулска служба и обяснете случая, сигурна съм, че ще ви обслужат. Тук са координатите им. Дипломатически представителства на Република България в Германия

     3. Здравейте имам и аз почти същият проблем само където попълнихме заявлението попълнихме също и онлайн за термин всичко точно но нямаме все още потвърждение за час за подаване за паспорт за дете и незная какво да направя и паспоета е изтекал на 1 юни а учи тук вече 4 години

    2. Здравейте! Имам следният проблем. попълних онлайн заявлението за дете родено в Германия след което се генерира UIN: код, но на следващата стъпка за запазване на час ми изписва, невалиден UNI
     Обадих се на номер 0302010922 в Берлин за да си запиша предварителен час, няма ранна дата но в сайта като погледна има по ранни дати
     Изрично попитах госпожата на телефона дали може без термин за издаване на пасаван на бебе тя каза че няма такава опция. Вие сте писали, че може но ме е страх да рискува защото живея на 5 часа от Берлин.
     моля за помощ !!!?

     1. Здравейте Айлин,
      аз лично не съм го изпитвала, но споделям това, което са ми казвали хора в емигрантските групи. За Франкфурт съм виждала мейл от консулската служба, в която пишеше, че може да се отиде без час за временен паспорт. Наистина съжалявам, че не мога да дам актуално информация, но консулските служби са просто потресаващи в непоследователността си. Това, което в една може, в друга не може. Сигурна ли сте, че правилно сте попълвнила заявлението? С датата на раждане и нули след това в полето за ЕГН за дете, което все още няма ЕГН?

 2. Здравейте,
  въпросът ми е свързах с постоянен адрес на местоживеене.
  Ако родителите се водят по лична карта на адрес в Б-я,а живеят в Г-я, трябва ли да се попълни настоящият адрес или този по лична карта на двамата родители.
  Благодаря предварително

  Венкова

  1. Здравейте, постоянният адрес е този в България. Най-долу в заявлението има графа за адрес на територията на държавата, в която пребивава лицето. Там се пише немският. По спомени, в София ни казаха в това поле да пишем само “Германия”.

 3. здравейте! имам следният проблем. попълнихме онлайн заявлението за дете родено в Германия правилно след което се генерира въпросният UIN: код след което на следващата стъпка за запазване на час ми изписва, че UIN кода е невалиден моля за помощ !!!?

  1. Здравейте, проверете дали попълвате правилно кода – дали не сте с включени главни букви, дали нулите са нули, а не буква О. Можете да опитате и да попълните ново заявление. Ако проблемът не се оправя, бихте могли да се обърнете към дирекция Консулски служби на е-mail: consular@mfa.bg

 4. Здравейте ,можете ли да ми отговорите защо не мога да избера експресна поръчка за издаване на временен паспорт на бебе ?

  1. Здравейте, не виждам да има опция за бърза или експресна поръчка за никой вид документи. Не знам защо така са направили формата. Със сигурност на място в консулската служба има опция да е бърза поръчката (тоест да стане на същия ден) срещу допълнително заплащане.

 5. Здравейте! Може ли във консулска служба да се подадат документи за издаване на българския акт за раждане на бебето родено в Германия? Благодаря

  1. Моето впечатление е, че не може. Може би в страни като Щатите и Австралия и да издават по някакъв начин, но в Германия те инструктират да пратиш роднина с пълномощно в общината по местоживеене на майката. Това е официалната информация – https://www.mfa.bg/bg/pages/106/index.html
   Повече можете да прочетете в статията “Как се вадят български документи на дете, родено в Германия?

 6. Здравейте,

  извинете, че си позволявам да Ви притеснявам с такива въпроси, но съм малко объркана от противоречивата информация, която намерих в интернет плюс не успявам да се свържа с българските посолства. Надявах се, че Вие като майка на две деца, поне едното от които разбирам, че е родено тук – предстои ми раждане през Октомври (район NRW) и разбрах, че за да се регистрира детето, трябва да представим актове за раждане на родителите на немски. Докато организирах родителите ми да преведат и легализират документите в България при лицензиран преводач прочетох, че посолствата ни тук би трябвало да могат да ми издадат копия на тези документи на български език..Уви, не успявам да се свържа с тях; а ми трябва време, за да организирам отиване на място в работно време. Чудех се как сте постъпила Вие и дали имате информация дали това е вярно..
  Благодаря Ви предварително!

  Поздрави,
  Лилия

  1. Здравейте Лилия,
   нямам спомен на нас да са ни искали удостоверения за раждане на родителите. Искаха ни лични документи. Консулските служби са много трудни за връзка по телефон. Не мисля, че те издават копия на удостоверения за раждане. Ако все пак искате да се подсигурите, родителите ви в България (мисля дори и без пълномощно) могат да поискат издаване на многоезично удостоверение за раждане за вас и бащата на бебето в общината по местоживеене. Струва около 5 лв (по спомен) и не трябва нито да се превежда, нито да се легализира. Можете да видите повече тук.

   1. Благодаря Ви за светкавичния отговор! Продължавам с ‘разследването’ значи.. :))
    Поздрави!

    1. Моля! 🙂 В статията за издаване на български документи на дете, родено в Германия, съм описала всичко, което ми е известно до момента. Успех!

 7. Здравейте, искам да попитам как да разбера дали успешно съм си запазила онлайн час. Натиснах бутон за потвърждение на резервация , но не ми излезе потвърждение, нито нищо друго

  1. Проверете дали нямате потвърждение в електронната си поща? Ако са блокирани pop-ups на браузъра, може страницата да ви е изкарвала съобщение какво не е наред, но да не сте го видели.

 8. Здравейте,при опит за попълване на заявление за временнен паспорт на бебе ,генерирания код всеки път се появява един и същ и е невалиден(така изписва).Писах имейл който ми дадохте,но никой не ми отговори .Позвъних на посолството в Берлин ,но служителката просто отговори ” нещо не попълвате както трябва Госпожа !”.Къде бъркам и как да запазя час най -накрая?

  1. Здравейте Гергана,

   очевидно има някакъв проблем, но аз трудно мога да го диагностицирам от разстояние. Проверете дали попълвате полето за ЕГН на бебето както трябва. Опитайте да попълните заявлението от друго устройство – телефон, таблет. Или изтрийте cache на браузъра си. Ако не пренасяте кода с copy-paste на страницата за резервация на час, уверете се, че го преписвате точно – нулите са нули, а не буква О, нямате включение главни букви и т.н. Само предполагам какво може да е.

   1. Здравейте как да разбера че съм запазила час
    нямам потвърждение Благодаря предварително

    1. Проверете си мейла за потвърждение. Проверете дали сте попълнили правилно заявлението и сте си генерирали правилно код. Ако не, вероятно не сте запазили успешно час.

 9. Здравейте, и аз имах проблем с резервирането на час. Изписваше грешен UIN и не ме пускаше да продължа. Проблема се оказа, че въвеждам моето ЕГН, а не това на детето. След като въведох неговите данни, ми дойде e-mail с потвърждението на резервацията.

  1. Благодаря за споделения опит! Напоследък много хора се оплакват, че не получават потвърждение.

 10. Здравейте! Попълних заявлението и резервирах дата и час. Веднага получих е-mail, че резервацията е потвърдена. Два днин по -късно в същият е-mail вече пишеше” Резервацията ви беше направена преди повече от 24 часа и е вече невалидна. Моля резервирайте отново час . “Опитах със същия UIN ,но нищо не се получава. Не откривам никаква логика в цялата ситуация.

  1. Здравейте, нямам отговор на въпроса Ви. Много хора се оплакват от процеса на запазване на час, но до сега дори не съм чула някой да е получил отговор на оставения за контакт мейл. Ако проблемът Ви се е разрешил, ще съм благодарна да споделите как е станало.

 11. Здравете ! искам да попитам дали знаете може ли да смените датата след като вече сте направили термин?

  1. Аз лично не мога да Ви отговоря. Подозирам, че трябва нов час, но не мога да го твърдя със сигурност.

 12. Здравейте!
  Как да разбера, че съм запазил час-нямам потвърждение. Избрах датата и часът,горе ми излезна запитване дали потвърждавам резервацията,натиснах ОК и до тук. И на мейла нямам потвърждение…..
  Благодаря предварително.

 13. Здравейте, необходима ли е снимка на бебето за изкарване на временен паспорт в посолството ни в Берлин? Благода предварително.

 14. Страхотен блог!!! Благодаря ви за многото полезна информация и съвети! Позволете ми да споделя проблем относно електронните заявления .
  След като направих заявлението и заявката за час с уникалния код за консулство –
  Фракфурт, отидох до консулството за документ който мога да представя в общината, че правим паспорта на детето. Оказа се, че немога да направя нищо в консулство Фраккфурт, понеже за района/провинцията в която живея, се занимава консулство Мюнхен! Нямам идея защо, при положение, че Франкфурт е на 100 км от мен, а Мюнхен на 350 км !!! След като се прибрах в къщи, направих е-заявлението наново, и се се опитах да запазя час електронно за Консулство Мюнхен … И Изненада – системата не приема новата ми заявка за час, понеже, UIC кода е същия, като за вече направената заявка за Фракфурт! Опитах отново няколко пъти с ново е-заявление и всеки път ми дава същият УИК код / явно възоснова на ЕГН -то на заявителя ! И нямам идея как да анулирам първата заявка и да направя нова ! И като знам, че свободните часове са месеци напред и се топят по-бързо от сняг!!! На сайта за онлайн заявления, не видях данни за контакти или обратна връзка, за да поискам съдействие. Пратих е-майл до Консулство Фракфрут, и ще чакам отговор!

  1. Здравейте, благодаря Ви за споделения опит. Единственият мейл, публикуван на сайта за запазване на часове, е consular@mfa.bg. Друго нещо, което можете да опитате, е да изтриете кеша на браузъра си или да пробвате да запазите час през друг браузър и/или друго устройство (телефон, таблет и т.н). Не съм убедена, че ще се получи, но за друго в момента не се сещам. Реално съпорт на системата за електронните резервации на час липсва.

  2. Красимир, здравейте отново. Четейки по Фейсбук групи, оставам с впечатление, че консулските служби сега са решили, че за пасаван за бебе час не трябва и чувам за пореден случай като вашия, когато за бебешки временен паспорт не идва потвърждение на мейла. Моля, ако случаят се е разрешил или предстои да се разреши, споделете опит. Благодаря!

 15. Благодаря ви за съвета и споделената информация! Опитвам да изкарам паспорт на детето, не пасаван, тъйкато вече има регистрация и ЕГН в България. С палномощно от мен, сестра ми, успя да извади ЕГН на детето. Днес пратих запитване по е-майл / който вие ми споделихте/ и чакам отговор. Опитах от друг браузер -пак не става! Ще споделя резултатите! Благодаря ви още веднъж !

 16. Здравейте,
  пиша Ви във връзка със смяната на личната карта на съпругата ми, след сключения ни граждански брак в Германия. Бракът ни е вече легализиран в България. Може ли да ми дадете информация относно:
  1. Необходимо ли е да се представи документ, удостоверяващ легализацията на брака, или е достатъчно това да бъде проверено по електронен път?
  2. Във връзка с адреса, който предстои да бъде вписан на новата лична карта, прочетох в сайта на МВнР че, “ за постоянен адрес в Република България се счита последния постоянен адрес (адресът посочен в личната карта) на съпруга – български гражданин“. Въпроса ми е дали трябва документ от Община Бургас за адресната регистрация, или е достатъчна моята лична карта с написания в нея мой постоянен адрес? ( Двамата със съпругата ми сме към Harz 4 – нямаме възможност да отидем в България, или да упълномощим трето лице ).

  Благодаря Ви сърдечно!

  1. Здравейте, нямам личен опит с такъв казус, но намерих информация от австрийска консулска служба, която с много голяма вероятност важи и за Германия. “При промяна на имената, единния граждански номер, пола, гражданството или при настъпили съществени и трайни изменения на образа лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на нови български лични документи в срок до 30 дни. При заявяване на нова лична карта вследствие промяна на имената след сключен граждански брак следва да бъде представено и българско удостоверение за сключен граждански брак в оригинал и фотокопие. При промяна на постоянния адрес в България следва да се представи формуляр за смяна на постоянния адрес, издаден от общинската администрация в България.”

 17. здравейте имам един проблем с временен паспорт) на бебе, родено в Германия! !!!написали ca грешен ден за раждане .ще имам ли проблем по границите?

  1. Смятам, че няма да имате. Временният паспорт е така и така само за прибиране за изваждане на постоянен. Хамалогията по вадене на нов временен е по-голяма, според мен.

 18. Здравейте,
  съпругата ми е с българсо поданство и живее постоянно в Германия. Искам да попитам знаете ли дали трябва задължително да се извади паспорт, или личната карта е достатъчна и паспорта може да се издаде като ненужен? Аз като български гражданин си издадох паспорта преди години и не ми трябва за нищо.

  1. Не, не е задължителен. Единствено като допълнителен документ за самоличност, ако нещо стане с личната карта, защото подновяването ѝ в чужбина е свързано с много време и нерви. И ако ще пътувате в страни, за които се изисква задграничен паспорт.

 19. Dobar den imam edin mnogo vajen vapros iskam da si zapazq cas ot frankfurt za vremenen pasport na bebe no mi dava svoboden cas cak za fevruari mesets a na men mi trqbva za noemvri nai kasno.vav dekemvri trqbva da zaminavame za bg ima li vazmojnost da te napravi neshto za po ranen termin.Blagodarq.

  1. Здравейте, чувала съм от майки в групите, че за пасаван за бебе може и без час. Опитайте да потвърдите по телефон в консулската служба, ако вдигнат телефона.

 20. Здравейте незнам вече за кой път се опитвам да направя заявлението за пасавам и ми дава UIN кода запазвам си час и ми показва невалиден Uin при положение че uin го копирам и го поставам в полето

  1. В полето за ЕГН проверете дали сте въвели не собственото си ЕГН, а дата на раждане на детето по описания горе начин.

 21. Страницата за онлайн попълване на заявление не ми се отваря. Не знам да ли само при мен е така или вече не работи

  1. Страниците наистина не се зареждат поне от 2 дни, защо е неясно. Търсих съобщение на сайта на Външно министерство, такова няма. Можем само да се надяваме, че скоро ще са достъпни.

 22. Здравейте,
  не мога да намеря начин да анулирам часа в консулата. А нов час не меже да се извади понеже с тези данни излиза същия UIN. Видях, че въпроса е обсъжден по горе, но не виждам отговор.
  Трябва да издавам паспорт на дъщеря ми. Дали мога да запазя час на мое име, а като отида да представя документите на дъщеря ми?
  Поздрави,
  Иван

  1. Здравейте, ако е за временен паспорт, няма нужда от час. Поне за Берлин и Мюнхен знам със сигурност, че взимат и без час.

 23. Здравейте! На нас ни се роди дете в Германия. Тъй като жена ми е Руска гражданка незнам как да процедирам за издаване на паспорт на детето. Подскаже ми моля!

  1. Ако живеете от по-малко от 8 години в Германия, детето няма право на немско гражданство, но на българско има по произход, защото вие сте българин. Процедирайте както е описано в статията за издаване на български документи на дете, родено в Германия. Как се вадят български документи на бебе, родено в Германия? Разбира се, можете да се обърнете и към консулска служба, тази във Франкфурт отговаря със сигурност на мейли, по телефон е по-трудно да се свържете.

 24. Добър ден,
  Имах записан час за 26.09 на 11:30h за подновяване на лична карта и паспорт в консулството в Берлин, но ми е нужно да го анулирам и да си резервирам час са 27.08 от 10h., защото имам билети за тогава. Платформата не ми позволява да си запиша нов час, какво трябва да направя? Има ли други платформи за записване на час? От consular@mfa.bg само ми казаха, да оведомия консулската служба в Берлин, ако си подам за документи по-скоро, но за да мога да го направя, ми е необходима резервацията на час за 27.08.
  Благодаря Ви предварително

  1. Здравейте, няма друга платформа, а тази не позволява промяна на вече заявен час както и анулирането му. Единственото, което мога да ви посъветвам, е да пишете мейл директно на консулската служба в Берлин, свързването по телефон е по-трудно. Координатите на дипломатическите представителства са тук. Дипломатически представителства на Република България в Германия

 25. Здравейте,
  детето ми е родено в Мюнхен. Какъв паспорт трябва да му направя? Постоянен или временен, нямам български акт за раждане на детето.

  1. Здравейте, без български акт за раждане, можете да му направите само временен, с който да се приберете до България за постоянен. Ако упълномощите някой в България да изкара български акт за раждане на детето, можете да подадете документи и за постоянен в консулска служба в Германия.

 26. Здравейте,

  и аз имам същият проблем с запазването на час за издаване на паспорт на бебето ни, всички полета ги попълвам коректно и накрая получавам УИН кода f1391ef19333, който се оказва невалиден. Попълвам заявлението отново генерирам УИН кода и за съжаление получавам пак същият f1391ef19333.
  В полето за наказателната отговорност пиша името на жена ми, защото бебето няма как да носи наказателната отговорност.
  Адрес на територията на държавата където пребивават го попълвам на български, а не немски за да може в формуляра да бъде писано само на български и родното място също на български.

  ЕГН го преписвам от акта за раждане, защото упълномощихме майка за издаването му и е издаден.

  Заявлението съм го попълвал вече заради моите племенници, при които се получаваше без никакви пречки, а сега с този постоянно повтарящ се УИН код не мога да запазя никакъв час за дъщеря ни.

  Благодаря ви предварително за вашите съвети!

 27. Здравейте,след като се заяви и се запази час,веднага ли може да се провери ,или се изчаква ? Моето дете е родено на 31.07.2019 като ЕГН написах 1907310000 -дано да е вярно ,въпреки че с това 19 отпред ми звучи все едно детето е родено 1919 година

 28. Страшна система ,направо нямам думи!!! Никакво потвърждение на резервация абсолютно никакъв отговор !Как да разбере човек дали всичко е успешно????Пишеш на имейла,звъниш на телефоните от никъде никакъв отговор!!! Простотията позната.Абсолютно възмутена съм!!! Все още незнам дали имам успешно направена резервация и от къде да получа информация?????

  1. Ако успешно сте запазили час, получавате мейл. Ако няма такъв, нямате запазен час.

 29. Здравейте искам да попитам дали евентуално знаете онлайн адрес за издаване на пълномощно.

 30. Добър ден попълни всичко но Не Мога да взимам термин?пише ми невалиден Uin

 31. Здравейте, имам термин за паспорт на 4 месечно бебе, трябвали да имам паспортна снимка или ще го снимат в посолството?
  Благодаря предварително.

  1. Бащата лично трябва да подпише пълномощното за издаването на паспортите. Според това къде се намира той, това може да е български нотариус, нотариус в чужбина (трябва превод и апостил), или служител в българска консулска служба в чужбина.

 32. Здравейте. При опит за запазване на дата и час в посолството ни в Лондон, използвам генеританият UIN код като го копирам/изписвам (без значение), но ми изписва ”Неправилен UIN код” в мен ли е грешката.
  Благодаря !

  1. Здравейте, това е един от проблемите, за които хората се оплакват най-много. Пробвайте от друго устройство – друг компютър, телефон, таблет – или си изтрийте кеша на браузъра и пробвайте пак. Ако е за дете без ЕГН, се попълва само дата на раждане и останалите позиции се попълват с нули, описано е в статията по-горе.

   Поздрави и успех!

 33. Здравейте, колко се чака за получаване на временият паспорт от датата на издаване защото аз имам час на 24.03.2020. а на 07.04.2020 трябва да патувам за България?

 34. може ли за пишете кога ще мога да си подам документите за лична карта какво ли не опитах

  1. Здравейте, до скоро консулските служби не работеха изобщо, в момента единственият шанс за връзка е по телефон. Опитвайте многократно и упорито с телефоните. Изтичащите или изтекли български документи се признават от много държави.

 35. Здравейте, току що си попълних заявлението и ми даде UIN код и си направих и час за посолството в Мюнхен, но не можах да го принтирам. Бутонът за принтиране не беше активен, опитах и други опции не пак не можах. Сигурно е от компютъра ми. Кодът съм го записал на ръка. Възможно ли е от някъде пак да си извадя заявлението?

  1. Здравейте Димитър, не мисля, че е възможно. Вижте за потвърждение по мейл. Щом имате кода, би трябвало да е достатъчно.

 36. Здравейте, имам следния въпрос: Личната карта ми изтича на 30.08.2020. На 24.09.2020 имам запазен час за относно подновяването и. Средата на Октомври ми предстои пътуване до България (с автомобил). Какво бихте ме посъветвали да направя в случая? Възможно ли е на запазения ми час за подновяване да си искарам пасаван с който да се прибера до България и там да е подновя?
  До колкото съм информиран в Сърбия и Румъния не допускат преминаването на граница с изтекла лична карта

  1. Ако септември подадете, няма да стане до средата на октомври. По-добре с временен паспорт и бърза поръчка в България. ПС Дали може за часа – пишете мейл на консулската служба, по телефон свързването е много трудно. Ако не може, можете да си запазите своевременно час за временен паспорт по телефона.

 37. Благодаря ви за бързия отговор. Имам други два въпроса: За колко дни ще бъде готова временната лична карта? Трябва ли да представя акт за раждане при подаване на документите?

  1. Ако става дума за временен паспорт за детото, вероятно ще ви искат акт за раждане, изваден от България от упълномощено лице. Пишете мейл на консулската служба, която отговаря за важия регион, и ще ви отговорят в рамките на около 2 работни дни. Свързването по телефон е доста трудно. Контактите можете да намерите тук. Дипломатически представителства на Република България в Германия

 38. Добър ден. Изкам първо да ви обясня за нашата ситуация. Купихме самолетни билети от Кьолн за Варна за 4 септември и връщане 9 септември , тъй като не желаем да отсъстват за голям период от училище. Ние имаме три дъщери , на 10, 6 и 2 години. След като вече бяхме закупили билетите, разбрахме , ме паспортите на двете по- големи деца са изтекли. Прочетохме , че с тях може да се приберем в България , но за съжаление няма как да се върнем. Проблемът е ,че във Варна не можем да направим бърза поръчка за документите , а 7 септември е неработен ден. Следователно няма как да изкараме паспорти за да се върнем в Германия. Чудим се дали в България можем да направим нещо? Да се удължи срокът на паспортите или с някакъв друг документ? Не ни се изка да загубим билетите. Имаме ли някакъв шанс за изход от ситуацията?

  1. Здравейте, за съжаление съобщението ви е отишло в спама и чак сега го виждам. Единствено в София, на Мария Луиза има паспортна служба, която издава лични документи до няколко часа и работи и в събота.

 39. Здравейте не мога да си направя онлаин термин за пълномощно и декларация за пътуване можели дами помогнете Благодаря

  1. Здравейте, тези часове се дават директно от съответните консулски служби, няма система за запазване на час онлайн. Съветвам Ви да пишете мейл на консулската служба, защото свързването по телефона е много трудно и в определени дни и часове. По-долу ще намерите координатите. Дипломатически представителства на Република България в Германия

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.