Baby

Издаване на пасаван за бебе в Германия

Издаването на пасаван (временен паспорт) на бебе, родено в Германия, е необходимо, за да може детето да се изведе от страната.

Случаят при нас беше следният – мама и тати с българско гражданство, пребиваващи от по-малко от 8 години в Германия, тоест детето има право само на българско гражданство.

 1. След раждането от болницата ни връчиха лист с данните на детето и родителите, които мъжът ми занесе в Standesamt. Имаше известно забавяне заради проверка дали има детето право на немско гражданство. Слад като установиха, че няма, ни издадоха няколко броя немски актове за раждане (безплатни, полагат ни се, за различни места – Elterngeld, Kindergeld, Krankenkasse и един без определен получател) и няколко международни (Internationale Geburtsurkunde) по наша зявка.
 2. След безславни опити да се свържа с посолството в Берлин, се осведомих от Фейсбук групите какво трябва да носим в посолството, а именно:
  1. Бебето, мама и татко – ЛИЧНО
  2. Internationale Geburtsurkunde – БЕЗ АПОСТИЛ
  3. Лични карти на родителите
  4. На някои места искали снимка на бебето (например в консулството във Франкфурт), в Берлин не искаха, но аз си носех.
 3. Занесохме се до Берлин – 300 км в едната посока с две мрънкащи деца. Покрай посолството няма особено къде да се спре. Подадохме и си взехме пасавана на същия ден. Децата ги пускат с предимство. Нашият пасаван е с валидност 6 месеца, но тъй като веднъж ни го сгрешиха, установих, че има вариант и да е 10 дни.

От известно време консулските служби изискват повишена цена от 118 евро, ако временният паспорт ще се издава веднага и старата цена от 67 евро, ако е за три работни дни.

НОВО: Вече за издаване на какъвто и да е вид лични документи, включително на пасаван за бебе, се подава заявление и се запазва час в консулската служба. За повече информация, виж Онлайн услуги на българските консулства в чужбина.

Още по-ново (14.01.2019): – във Франкфурт вече не искат да се запазва час за временен паспорт за бебе. Не го пише на никакъв официален сайт, комуникира се по мейл, но явно онлайн системата им не поема наплива и са спрели да искат час за временните паспорти за бебета. Проверете как е във вашата консулска служба. Ще се радвам на коментари по въпроса. Благодаря!

Още по темата:

5 thoughts on “Издаване на пасаван за бебе в Германия

 1. Yvajaemi dami i gospoda
  Kazvam se keva kamenova
  Give v goslar 38640
  As i saprugat mu iskame da vi popitame kakvi dukumenti ste sa neobhodimi za da izdadem pasport na dusteriani koiato e rodena v germania pres mesec mai.
  S yvajenie:
  Kamenova

 2. Здравейте, поздравления за страхотния и полезен пост! Имам само един въпрос: Има ли срок за издаването на пасавана след като се роди бебчето ?
  Благодаря предварително !

  1. За подаване на документи за българско гражданство, срокът е 6 месеца, но не съм чула някой да е глобен за неспазен срок.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.